Ce este ajowanul?




Probabil ca te intrebi. Daca iti plac aromele si gusturile noi, mai jos vei gasi cateva motive serioase sa incluzi ajowanul in dulapul tau de mirodenii. Poate ca ai primit cadou un pachet de condimente noi de la cei mai buni prieteni ai tai care tocmai s-au intors dintr-o excursie in Egipt sau poate iti doresti sa experimentezi arome noi.

Ai intalnit un condiment de care nu ai auzit niciodata nimic, desi ai cochetat la viata ta cu oala si tigaia. Nu stiai de existenta acestui condiment si te-ai decis sa cauti informatii despre el.

Am inclus ajowanul in ghidul nostru online de condimente si mirodenii, tocmai pentru a-ti usura acest proces si am pus cap la cap cele mai importante informatii despre utilizarile si proprietatile ajowanului si modul in care acesta este inclus atat in preparatele culinare cat si in bauturi si ceaiuri.

Ce este ajowanul si cum se foloseste?

Folosirea semintelor de ajowan dateaza din vremuri antice si stravechi. Descoperite la Est de Mediterana, semintele de ajowan au fost folosite ca mirodenii si condimente si sunt utilizate in retetele si preparate culinare indiene, africane cat si in bucataria araba.

Semintele sunt partea cea mai des utilizata si provin de la planta de ajowa ce inca este cultivata cu preponderenta in Pakistan, Iran sau Egipt. Atat egiptenii cat si indienii foloseau semintele de ajowan pentru aromarea ceaiurilor, care dobandeau o savoare deosebita.

Atunci cand fructele se usuca, acestea capata o culoare cenusie cu accente verzi. Dupa uscare, semintele se pot pisa in mojar pentru a obtine pudra de ajowan, pe care o vei gasi cu siguranta pe rafturile magazinelor de condimente online sau din orasul tau.

  • India
  • Egipt
  • Pakistan
  • carom indian
  • ajvini
  • ajwain
  • chimen indian
  • proprietati multiple, benefice pentru organismul uman
  • combate durerile, reduce febra
  • imbunatateste respiratia si igiena orala

Cum folosesti ajowanul in bucatarie?

Acum ca ai aflat ce este ajowanul trebuie sa stii ca in gastronomia si bucataria europeana, utilizarea acestui condiment nu este la fel de populara precum in Asia sau in Africa. In schimb, datorita proprietatilor sale naturiste excelente, ajowanul se mentine in lista condimentelor ce sunt achizitionate de la bazarul de mirodenii.



Proprietatile sale medicinale sunt variate, semintele mestecate intregi putand ajuta la durerile de stomac sau pentru imbunatatirea procesului digestiei.

Datorita gustului lor putin amarui ce provine de la esenta de tymol, semintele de ajowan pot aduce echilibrul fin pe care il cauti atunci cand vrei sa gatesti o supa dulce si pot defini aromele in tocanitele tale preferate preparate din carne de pui.

Avem vesti bune si pentru iubitorii de mancare de fasole! Se considera ca semintele pot reduce efectele de balonare produse de boabele de fasole. Daca iti place mancarea de fasole, iti recomandam sa incerci sa iti faci o mica rezerva de seminte de ajowan, nu stii niciodata cand se va dovedi utila.

Semintele de ajowan mai sunt folosite la asezonarea si prepararea produselor din carne de pui sau peste, la orezuri cat si a mai multor tipuri de mancare indiana iute.

De ce este ajowanul important:

Ajowanul este un ingredient principal si in amestecul de condimente oriental Berbere si poate fi combinat cu usurinta in retete si preparate culinare cu turmericul, boiaua dulce sau iute ori coriandru.

Poate fi folosit ca substituent al oreganoului. Daca esti pasionat de uleiuri esentiale trebuie sa stii ca ajowanul contine uleiuri esentiale cu un procentaj ridicat de tymol.

Beneficiile utilizarii semintelor de ajowan:

Semintele de ajowan sunt recunoscute pentru proprietatile lor multiple in medicina naturista. Sunt folosite pentru reducerea acidului gastric sau ca remediu impotriva constipatiei. Pot aduce un ajutor la tratarea bolilor de rinichi sau astm, previn raceala si gripa si imbunatatesc digestia.

De asemenea, semintele magice de ajowan pot imbunatati igiena orala atunci cand sunt mestecate intregi si pot fi folosite cu succes impotriva insectelor.

Avand o multitudine de efecte pozitive asupra organismului uman, semintele de ajowan sunt importante atat in dieta cat si in alimentatia din viata de zi cu zi.

Sfaturi practice in folosirea semintelor de ajowan:

  • foloseste intotdeauna cantitati mici de seminte, deoarece aroma acestora este destul de intepatoare
  • daca ai probleme cu durerile de stomac sau cu aciditatea ridicata a sucurilor gastrice, mesteca seminte pentru calmarea durerilor
  • semintele contin calciu thiamina, riboflavina, fosfor si fier
  • sunt ingredientele principale in obtinerea uleiului esential de tymol
  • sunt un remediu eficient in prevenirea constipatiei
  • semintele de ajowan sunt eficiente si in cazul igienei orale, mestecate intregi previn bacteriile si indeparteaza mirosurile neplacute
  • atunci cand esti racit, un ceai preparat din seminte poate fi un aliat puternic in combaterea gripei
  • ajuta la reducerea intensitatii migrenelor
  • daca ai probleme cu consumul de alcool, mesteca regulat seminte, acestea te vor ajuta la reducerea poftei



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este ajowanul, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.