Skip to main content

Ce este boldo?

Ce este boldo si cum se foloseste - ghid de condimente si mirodenii




Boldo este un copac ce poate atinge inaltimi de pana la 5 m. Originar din America de Sud, acest arbust a fost raspandit si cultivat in Italia sau Maroc cat si in Brazilia, Peru sau Chile.

Fiind verde pe toata durata anului, frunzele arborelui sunt de culoare verzi- cenusii si emana un miros de puternic atunci cand sunt strivite. Fuctele sunt comestibile si au un continut bogat in zaharuri.

Frunzele sunt utilizate pentru proprietatile terapeutice si pentru infuzii de ceai sau ca si condimente pentru mancare,  fiind un bun substituent al dafinului.

  • America de Sud
  • Este cultivat si in Europa
  • Gust pronuntat, similar cu cel al dafinului
  • Aroma puternica, recomandat sa fie folosit in cantitati mici
  • boldina
  • baldina

Cum se folosesc frunzele de boldo in bucatarie?

Frunzele verzi ale arborelui sunt folosite indeosebi pentru proprietatile terapeutice. Acestea au un continut important si un numar mare de substante active: boldina si ascaridola, beta-pinenul fiind doar cateva dintre ele.



Substantele active regasite in frunze determina proprietatile laxative, tonice, antibiotice si antiinflamatoare ale plantei. Frunzele mai sunt folosite la tratarea problemelor gastro-intestinale, afectiunilor de ficat si vezica biliara.

De ce este boldo potrivit pentru ceaiuri? Ceaiul obtinut din frunzele acestuia are un efect carminativ ce imbunatateste tonicitatea ficatului. Poate actiona ca laxativ, antiobiotic si anti-inflamator.

De ce este boldo important:

Desi arborele este nativ din America de Sud, a fost naturalizat cu usurinta de alte state vecine precum Brazilia si Chile. S-a raspandit cu usurinta pana in America de Nord si Europa. Boldina are cele mai active proprietati din cei 17 alcaloizi totali prezenti in frunzele de boldo.

Beneficiile utilizarii boldo-ului:

Frunzele si scoarta plantei boldo ofera un numar mare de substante chimice active. O mare parte din activiatatea biologica a plantei a fost atribuita unui singur alcaloid numit boldina.

Acest alcaloid a dovedit din punct de vedere stiintific ca protejeaza ficatul, poate stimula productia bilei, stimuleaza digestia si poate imbunatati cresterea secretiei de sucuri intestinale.

 Sfaturi practice la utilizarea boldo-ului:

  • planta este folosita in homeopatie si medicina naturista
  • in tratamentul tulburarilor digestive, ca un laxativ, diuretic
  • pentru probleme ale ficatului si pentru sporirea productiei de bila in fiere
  • frunzele sunt folosite impotriva viermilor intestinali
  • pentru inflamtii uro-genitale,indigestie, reumatism, raceli si dureri ale urechilor



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este boldo, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.