Ce este chimenul negru?




Denumit popular negrilica, chimenul negru este utilizat atat in retelele si preparatele culinare cat si pentru proprietatile sale excelente din punct de vedere medicinal. Cu un continut bogat de substante nutritive, semintele de chimen negru sunt rezultatele plantei aromate condimentare Nigella Sativa, ce se gaseste cu preponderenta in Tunisia, Egipt, Grecia sau Turcia.

Aroma semintelor de chimen negru este similara cu oregano atunci cand sunt semintele macinate si prezinta un gust iute si amarui fiind apreciat in bucataria Orientului, in special in preparate bazate pe carne, legume, branzeturi cat si in supe si ciorbe.

Chimenul negru este bogat in carbohidrati si fibre cat si in antioxidanti,

  • India
  • Turcia
  • Pakistan
  • Tunisia
  • negrilica
  • negrusca de cultura
  • susan negru
  • cretusca
  • kalonji
  • folosit in medicina si industria farmaceutica pentru productia medicamentelor
  • ajuta la intarirea sistemului imunitar
  • este eficient in combaterea diabetului zaharat
  • calmeaza durerile de cap

Utilizarile semintelor de chimen negru in bucatarie:

Chimenul negru este utilizat cu precadere in bucataria orientala, in special in retele indiene, libaneze cat si in bucataria armeana si cea serbiana.

Semintele de chimen negru contin uleiuri esentiale, iar atunci cand acestea sunt prajite aceste uleiuri sunt eliberate fiind potrivite indeosebi produselor de panificatie precum painea indiana naan, painea de secara traditionala evreiasca sau la prepararea produselor de patiserie si la aromarea branzeturilor.

Totodata, chimenul negru se foloseste si la prepararea supelor, a curry-urilor indiene sau in retelele vegetariene.

Chimenul negru se regaseste si in amestecuri de condimente fiind folosit ca ingredient in garam masala sau in amestecul indian panch poron si poate fi amestecat cu succes cu boabe de mustar, chimen sau cu schinduful pentru o savoare deosebita.

 Important de stiut:

Chimenul negru are o istorie lunga ce dateaza de peste 5000 de ani iar utilizarea sa a fost consemnata atat in Vechiul Testament cat si in scrierile profetului Mahomed, acesta precizand ca semintele de chimen negru vindeca orice boala, mai putin moartea.

Grecii antici precum Hippocrates sau Dioskorides recomandau utilizarea semintelor de chimen negru, iar Cleopatra folosea chimenul pentru proprietatile sale benefice multiple.

Beneficiile utilizarii semintelor de chimen negru:

Consumul semintelor de chimen negru ajuta la stimularea si intarirea sistemului imunitar impotriva bolilor, ajuta la reducerea presiunii arteriale si s-a demonstrat eficient impotriva diabetului.

Totodata, atunci cand utilizezi seminte de chimen negru pentru ceaiuri, acestea ajuta la calmarea durerilor de cap, previne insomniile si calmeaza tusea.

Chimenul negru are multiple proprietati terapeutice, dar consumul trebuie sa fie moderat deoarece dozele excesive pot fi toxice.

 Sfaturi practice:

  • semintele de chimen negru au proprietati curative
  • contin trigliceride, proteine si uleiuri volatile cat si acizi grasi esentiali
  • ajuta la preventia celulelor de tip canceros
  • intareste sistemul imunitar dupa raceala sau gripa
  • functioneaza ca afrodiziac
  • ajuta la reglarea tensiunii arteriale
  • ajuta la eradicarea stafilococului auriu
  • distruge parazitii intestinali
  • trateaza insomnii si convulsii
DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este chimenul negru are doar scop informativ asupra beneficiilor condimentelor si mirodeniilor si nu ar trebui sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul profesional. Nu uitati sa consultati intotdeauna medicul dvs inainte de a lua orice decizie legata de sanatatea dvs. sau pentru o anumita afectiune medicala.