Skip to main content

Ce este degetarita?




Degetarita este o planta ce are o inaltime de 50 cm ce provine din sudul Chinei si din Asia de sud-est. Partea care este utilizata este rizomul ce este foarte asemanator cu degetele umane, radacina acesteia fiind des utilizata in bucataria asiatica in special in retetele thailandeze. Ajunsa la maturitate, planta dezvolta niste flori deosebit de frumoase ce au o aroma puternica, ce este diferita de aroma oferita de rizom.

Degetarita se consuma in special atunci cand este in stare proaspata, fiind indicat sa fie trecuta prin razatoare deoarece aroma acesteia este mult mai predominanta si mai puternica decat in starea uscata.

Daca nu ai posibilitatea sa o gasesti proaspata la magazinul de condimente local si alegi versiunea uscata, tine cont ca rizomul uscat trebuie inmuiat cu apa si zdrobit pentru a elibera toate aromele, inainte ca aceasta sa fie pus in mancare.

  • China
  • Sud-estul Asiei
  • Thailanda
  • ghimbir chinezesc
  • lesser ginger
  • chinese key
  • temu kunci
  • krachai

Datorita uleiurilor esentiale, degetarita are proprietati medicinale anti-oxidante, anti-inflamatoare, anti-fungale cat si anti-bacteriene. Se foloseste si in tratamentele si leacurile chinezesti pentru comabaterea cancerului.

Utilizarea in bucatarie a degetaritei:

In general degetarita este utilizata pentru proprietatile medicinale, datorita caracteristicilor acestea si mai putin pentru cele culinare.

Totusi, degetarita este folosita in special in retetele traditionale chinezesti si thailandeze, fiind mai putin raspandita in retetele europene.



Degetarita are un loc aparte in traditia si retetele thailandeze, fiind utilizata pentru aroma sa deosebita. Se regaseste in preparatele din paste traditionale thailandeze si cambodgiene, supele de peste, in supele traditionale Amok sau intr-o varietate de curry-uri. Se utilizeaza de asemenea si la orez sau la tocanitele de legume.

Atunci cand este utilizata pentru pregatirea mancarurilor, de regula se foloseste versiunea proaspata ce este data pe razatoare pentru a elibera aroma desavarsita pe care degetarita o poarta, dar poate fi folosita totodata si in versiune uscata si apoi pisata. Gustul insa se schimba daca aceasta este pisata, aroma pierzandu-si din potenta cat si din proprietati.

Desi degetarita nu este utilizata la nivel global, popularitatea acesteia a inceput sa creasca in special datorita dorintelor de a experimenta arome culinare noi. Deoarece bucataria traditionala thailandeza poate fi descoperita si in Romania in restaurantele de profil, poti gusta preparate care au in componenta ingrediente precum degetarita

Important de stiut:

Partea utilizata este rizomul plantei, fiind utilizat ca o leguma in tari ca Indonezia, India sau China. Radacinile plantei sunt utilizate pentru proprietatile carminative sau ca mixturi tonice si ca remedii impotriva gripei si racelii.

Beneficiile utilizarii degetaritei:

Din planta Boesenbergia Rotunda sunt utilizate radacinile pentru proprietatile anti-bacteriene si anti-inflamatoare, degetarita fiind si un bun anti-oxidant natural.

Contine uleiuri esentiale, bune pentru sanatate in general si poate fi folosita pentru tratarea si preventia racelilor si a gripei. Se crede ca este un bun tratament naturist de preventie impotriva celulelor canceroase si functioneaza ca un bun insecticid, aroma sa deosebita tinand insectele departe.

Se utilizeaza atat in retetele culinare cat si ca medicament naturist si poate fi folosita la prepararea si conservarea muraturilor.

Aroma

75%

Duritate radacina

30%

Gust piperat

50%

Sfaturi practice la utilizarea degetaritei:

  • indeparteaza coaja degetaritei cu un curatator de legume taie-o in felii subtiri sau in cubulete mici
  • zdrobeste bucatile rezultate pentru a elibera aromele
  • utilizeaza-o in cantitati mici, deoarece aroma poate strica preparatul culinar daca este folosita in exces
  • cauta degetarita proaspata la magazinul de condimente si mirodenii local



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este degetarita are scop informativ asupra beneficiilor condimentelor si mirodeniilor si nu ar trebui sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul profesional. Nu uitati sa consultati intotdeauna medicul dvs inainte de a lua orice decizie legata de sanatatea dvs. sau pentru o anumita afectiune medicala.