Skip to main content

15 Sfaturi pentru utilizarea condimentelor si mirodeniilor uscate in bucatarie

Atunci cand utilizezi condimente si mirodenii uscate pentru asezonarea retetelor culinare preferate, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi destul de importante.




O reteta culinara ce necesita un timp mare de gatire nu trebuie condimentata cu mirodenii devreme. De preferat asezonarea se face la finalul procesului de gatire. Tine cont ca odata condimentata, o reteta culinara nu poate reveni la forma initiala.

Condimentele si mirodeniile uscate sunt utilizate pentru a complimenta mancarea, nu pentru a produce efecte neplacute datorita aromelor foarte puternice. Asezonand reteta prea devreme vei simti nevoia sa folosesti mai o cantitate mai mare de condimente si mirodenii, fapt ce poate duce la alterarea gustului si a savorii finale.

Tine cont de:

1

Experimenteaza amestecurile de condimente si mirodenii uscate si utilizeaza-le pentru savoarea lor desavarsita in preparatele culinare.
2

Experimentarea culinara cu diverse condimente si mirodenii uscate cat si cu aromele reprezinta cea mai amuzanta si interesanta parte a gatitului.
3

Creeaza farfurii unice, arome si amestecuri de condimente si mirodenii uscate folosindu-ti imaginatia si papilele gustative.
4

Pastreaza regula generala de utilizare a condimentelor si mirodeniilor la nu mai mult de 3-4 ierburi sau mirodenii utilizate in acelasi preparat culinar – exceptie fac retelele culinare indiene acolo unde savoarea puternica reprezinta deliciul si farmecul acestora.
5

Atunci cand folosesti mirodenii sau codimente uscate, cantitatea utilizata trebuie sa fie de o treime fata raportul ierburilor aromatice si verdeturilor.
6

Asezonarea cu sare, pudra de usturoi, piper negru, alb sau roz, si paprika trebuie facuta dupa ce ai terminat de gatit, pentru a evita supra-condimentarea retetei.
7

Pastreaza retetele simple, fara utilizarea excesiva de mirodenii si condimente.
8

Adauga sare si piper cu moderatie in retetele tale, pentru o viata sanatoasa si indelungata.
9

Pentru retete dulci foloseste mirodenii si condimente uscate precum ienibahar, scortisoara, cuisoare sau nucsoara.
10

Piseaza condimentele si mirodeniile in cantitatea necesara utilizarii imediate, pentru o mai buna pastrare a acestora si pentru o un gust mai accentuat.
11

Prospetimea mirodeniilor, condimentelor si ierburilor aromatice depinde de factori externi precum lumina, caldura si in mod special umiditatea.
12

Foloseste intotdeauna o lingura de lemn uscata, pentru a pastra condimentele si mirodeniile cat mai uscate.
13

Tine minte ca umiditatea, caldura si lumina sunt cei mai mari dusmani ai mirodeniilor si condimentelor. Pentru o prospetime indelungata, pune-le intr-un loc uscat si intunecos.
14

Nu asezona preparatele fierbinti direct din recipient, deoarece umezeala poate diminua potenta mirodeniei sau condimentului si totodata poate contribui la deteriorarea mai rapida a acestora.
15

Frunzele uscate de ierburi precum oregano, patrunjel, leustean, busuioc sau cimbru trebuie presate si zdrobite cu mana pentru a elibera aromele.




Pentru a te bucura pe deplin de calitatea si aromele mirodeniilor iti recomandam sa folosesti mirodenii intregi ce pot fi pisate inaintea utilizarii acestora. Prajeste la foc mediu condimentele si mirodeniile intregi, apoi piseaza-le. Iti vor oferi o savoare speciala in prepararea retetei tale culinare favorite!

Desi este populara, nu recomandam stocarea condimentelor si ierburilor uscate in frigider, datorita nivelului ridicat de umiditate

Daca abia te-ai apucat de gatit, afla ca repetitia este mama invataturii (la fel si experimentarea culinara am zice noi).

Distreaza-te si experimenteaza arome noi, imbunatateste-ti retetele sau creeaza unele noi utilizand mirodenii si condimente in preparatele tale! Pentru ca suntem pasionati de condimente si mirodenii si consideram ca avem inca multe de invatat despre experientele culinare si pentru ca ne place dialogul, te invitam sa ne scrii parerea ta sau sfaturile tale personale asupra condimentelor si mirodeniilor utilizate in bucatarie.




Magazin Condimente

Revista online de condimente si mirodenii. Retete culinare si articole despre pasiunea gatitului cat si un ghid complet al celor mai raspandite si populare condimente ale lumii. Povesti culinare si o lume plina de savoare.

Leave a Reply