Skip to main content
 

Condimente si mirodenii

Ghid Culinar Esential In Orice Bucatarie: Condimente Si Mirodenii

 

Ajowan - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Amchur - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Anason - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Anason stelat - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Annato - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Asafoetida - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Boia de ardei - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Boldo - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Cassia - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Ienibahar

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

 

Chimen - Ce este si cum se utilizeaza

Ghid Culinar De Condimente Si Mirodenii

De ce sunt importante condimentele si mirodeniile?

Mirodeniile si condimentele uscate sunt folosite pentru a potenta aroma naturala a preparatului iar acestea pot fi complementare cu o gama variata de retete culinare, preparate si feluri de mancare.

Supele si ciorbele, sosurile si marinatele, fripturile sau salatele folosesc mirodenii si condimente, ierburi aromatice sau amestecuri de mirodenii pentru a imbunatati savoarea si pentru a desavarsi gustul. Totusi este recomandata evitarea folosirii in exces a condimentelor, deoarece pot altera gustul preparatelor.

Utilizarea condimentelor si mirodeniilor in bucataria moderna

Condimentele si mirodeniile sunt utilizate in majoritatea timpului in forma uscata. Acestea se pot gasi sub forma intreaga, sub forma de seminte sau macinate.

Condimente si mirodenii - utilizare in bucatarie




Mirodeniile intregi au tendinta sa isi pastreze mai mult aroma si prospetimea decat cele macinate. Mirodeniile se gasesc intr-o gama mult mai diversificata decat ierburile aromatice si incorporeaza o aroma mai potenta, mai bine definita.

Depozitarea condimentelor, mirodeniilor si a ierburilor aromatice se face in spatii unde pot fi ferite departe de aer, caldura sau raze solare. In acest fel te poti asigura de o savoare mai accentuata pentru o perioada indelungata de timp. Un dulap acoperit in bucatarie poate fi locul ideal pentru depozitarea condimentelor. Se pot folosi atat in forma proaspata cat si uscata. Cu ajutorul mirodeniilor si ierburilor aromatice poti crea amestecuri de condimente ce pot imbunatati gustul oricarui tip de reteta.

Preparatele din carne, legumele, bauturile, ceaiurile, branzeturile nu ar fi atat de delicioase fara utilizarea condimentelor si mirodeniilor. Dietele vegetariene se bucura de o atentie deosebita in utilizarea condimentelor si mirodeniilor, datorita proprietatilor curative ale acestora.

Pot fi utilizate in salate, sosuri in sandwich-uri vegetale, soia si branza, oferind gust desavarsit si mici placeri papilelor gustative. Foloseste mirodenii si condimente in alimentatia ta pentru imbunatatirea calitatii preparatelor si pentru a da savoare gustului. Incearca arome noi in fiecare zi!

Care sunt cele mai populare condimente si mirodenii?

Mai jos am alcatuit o lista cu cele mai populare condimente si mirodenii, ce sunt listate in ordine alfabetica:

Ajowan

Ce este ajowanul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiAjowanul este utilizat cu precadere in retetele culinare asiatice si africane, dar castiga teren si in cultura gastronomica europeana.

Amchur

Ce este amchurul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiAvand o aroma distincta, pudra de mango se foloseste in retetele culinare pentru a aduce o savoare deosebita preparatelor si poate fi folosita ca inlocuitor pentru lamaie sau tamarind.

Anason

Ce este anasonul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiFolosit inca din antichitate pentru improspatarea respiratiei si imbunatatirea digestiei, anasonul este folosit cu precadere la preparatele de legume (ciuperci, dovlecei) cat si a compoturilor sau muraturilor.

Anason stelat

Ce este anasonul stelat - Ghid Online de Condimente si MirodeniiGustul dulce si picant combinat cu aroma racoritoare se datoreaza uleiurilor pe care le contine din abundenta si face ca anasonul sa se preteze de minune la prepararea diferitelor dulciuri, a bauturilor racoritoare sau alcoolice.

Annato

Ce este annato - Ghid Online de Condimente si MirodeniiSemintele de annatto contin antioxidanti si au fost cunoscute inca din antichitate in bucatariile Americii Latine, fiind utilizate pentru aroma lor dulce si piperata. Sunt utilizate ca si colorant natural.

Asafoetida

Ce este asafoetida - Ghid Online de Condimente si MirodeniiAsafoetida trebuie folosita cu moderatie. Poate imbunatati aroma mancarurilor de ciuperci si legume sau a preparatelor la gratar dar pentru cei slabi de inger poate provoca greata datorita mirosului puternic, nu tocmai placut.

Boia de ardei

Ce este boiaua de ardei - Ghid Online de Condimente si MirodeniiBoiaua de ardei are diferite grade de iutime si se foloseste cu precadere in retetele culinare din zonele balcanice. Cumpara boia de ardei in cantitati mici, pentru a-i pastra prospetimea.

Boldo

Ce este boldo - Ghid Online de Condimente si MirodeniiBoldo se foloseste ca substituent al dafinului si are un gust aromatic usor amarui fiind prezent ca ingredient in prepararea amestecului de condimente garam masala.

Cardamom

Ce este cardamomul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiCardamomul este un condiment extrem de popular in Asia si tarile arabe, fiind utilizat la prepararea mancarurilor orientale cat si pentru aromarea cafelei.

Cassia

Ce este cassia - Ghid Online de Condimente si MirodeniiFolosit ca si ingredient principal in prepararea amestecului de condimente chinezesc five spices, cassia este un condiment cu un gust dulce-picant, inrudit cu scortisoara.

Chimen

Ce este chimenul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiChimenul este un condiment cu un gust puternic, aromat folosit in special in combinatie cu legume precum cartofi, ciuperci, conopida, morcovi, mazare sau fasole.

Chimen negru

Ce este chimenul negru - Ghid Online de Condimente si MirodeniiChimionul negru este utilizat inca din antichitate in regiunea Egiptului Antic ca si condiment pentru alimente sau medicament cu proprietati naturiste.

Cuisoare

Ce sunt cuisoarele - Ghid Online de Condimente si MirodeniiPlanta originara din Indonezia, mugurii florilor au un gust picant si dulce fiind utilizati in prepararea sosurilor, ceaiurilor si a vinului fiert.

Degetarita

Ce Este Degetarita - Ghid Online De Condimente Si MirodeniiDegetarita este originara din Asia de Sud-Est si se foloseste cu precadere in bucataria thailandeza, are o aroma puternica si dominanta. Din planta se consuma rizomul in general proaspat.

Ghimbir

Ce este Ghimbirul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiOriginar din Asia, ghimbirul este cel mai versatil condiment fiind folosit in toate tipurile de preparate culinare de la bauturi, deserturi, supe si feluri principale.

Ienibahar

Ce este ienuparul - Ghid Online de Condimente si MirodeniiIenibaharul sau piperul jamaican, este originar din Jamaica si are un gust iute si aromat. Folosit in special la marinarea si aromatizarea preparatelor din carne sau la prepararea cocktailurilor.

Ienupar

Ienuparul este un condiment cu multiple proprietati medicinale utilizat in bucatariile din jurul lumii. Se foloseste la marinarea carnii, a preparatelor din vanat sau la infuzia bauturilor alcoolice.

Mustar

Semintele de mustar sunt de culoare alba, galbena sau neagra si pot fi folosite sub forma de pudra sau pasta si au un gust predominant iute.

Piper

Piperul vine intr-o gama variata de sortimente si este utilizat la nivel global in retele culinare. Este folosit ca si condiment pentru o gama larga de preparate cu utilizari frecvente in industria alimentara.

Schinduf

Schinduful este originar din sud-estul Asiei si este utilizat in preparatele si retele culinare traditionale asiatice, indeosebi utilizat la curry si salate si are un gust dulce-amarui.

Scortisoara

Scortisoara este folosita cu precadere la preparatele dulci si este obtinuta prin uscarea si macinarea scoartei de copac. Are un gust puternic ce ofera o aroma deosebita preparatelor culinare sau a ceaiurilor.

Seminte pin

Cu o gama variata de sortimente, semintele de pin sunt utilizate in bucatariile din lumea intreaga. Se folosesc la salate, siropuri si preparate din carne rosie sau alba.

Sofran

Sofranul este un condiment si un afrodiziac cu origini datate inca din antichitate. Cultivat in Orientul mijlociu, este folosit la preparatele din carne si orez.

Sumac

Sumacul este un condiment potrivit pentru salate, preparate de peste si pui sau legume. Este obtinut prin uscarea si macinarea fructelor iar pudra rezultata are o culoare rosiatica inchisa.

Susan

Cultivat in cantitati mari indeosebi in zona Indiei, semintele de susan sunt folosite la scara larga in bucataria mondiala. Semintele contin o cantitate mare de uleiuri si pot fi folosite in produsele de panificatie si patiserie.

Tamarind

Cultivat in regiunile tropicale ale Africii, tamarindul este un condiment ce se foloseste cu moderatie datorita toxicitatii ridicate. Folosit la prepate dulci, gemuri sau sucuri.

Turmeric

Turmericul a fost descoperit in Asia si are intrebuintari variate in bucatariile orientale cat si proprietati naturiste multiple. Partea folosita este rizomul, iar pudra obtinuta are o culoare galbena-portocalie.

Wasabi

Wasabi este un condiment sub forma de pudra sau pasta, extrem de iute, originar din Japonia. Folosit cu precadere in retetele asiatice la sushi, legume si orez.