Ce este anasonul stelat?

Ce este anasonul stelat si cum se foloseste - Ghid de condimente si mirodenii




Arborele de anason stelat creste si atinge inaltimi de pana la 7-8 m si este cultivat cu precadere in Asia, mai precis in China si Japonia. In sezonul de culegere, semintele acestuia sunt adunate si puse la uscat inainte cu putin timp ca acestea sa ajunga la maturitate.

Anasonul stelat sau steaua cu 8 colturi este un condiment puternic si potent, ce nu trebuie utilizat in cantitati mari atunci cand prepari sau asezonezi mancarea. Aroma de anason stelat se aseamana cu cea a semintelor de anason, dar este mai pregnanta si mai intepatoare.

Gustul acestuia este dulce-amarui, iar folosit corespunzator iti poate oferi o textura autentica ce isi va pune amprenta in farfuria pe care o asezi pe masa. Semintele de anason stelat sunt invelite intr-o coaja in forma de stea cu pana la zece varfuri.

  • China
  • Vietnam
  • Filipine
  • Japonia
  • star anise
  • indian anise
  • chinese anise
  • fenicul in 8 colturi
  • stimuleaza pofta de mancare
  • bun pentru tratarea migrenelor si a durerilor de cap
  • reduce balonarea
  • folosit ca anti-inflamator

Cum folosesti anasonul stelat in bucatarie?

La ce folosesti anasonul stelat in bucatarie - Ghid de condimente si mirodenii

Poate fi gasit in varianta macinata sau cumparat intreg la magazinul de condimente local. Indiferent de forma si modul in care este folosit, fi precaut in utilizarea excesiva a acestuia, deoarece aroma sa este puternica.



Anasonul stelat aduce un gust dulceag preparatelor tale, similar cu cel oferit de semintele de anason, desi plantele sunt diferite. Poate face minuni in bucatarie, atunci cand este folosit in asezonarea si prepararea carnii.

Folosit in bucataria chinezeasca de secole, anasonul stelat este unul din ingredientele principale ale amestecului de condimente Five Spice, impreuna cu scortisoara, piperul Sichuan, cuisoare si fenicul.

Anasonul stelat poate fi utilizat intreg in multe retete, fiind adaugat direct in oala de gatit pentru a putea fi extras apoi cu usurinta. Poate fi pisat rapid in mojar, dar varianta pudra de anason stelat are un termen de valabilitate mult mai mic decat cel intreg.

Carnea de vita poate fi fragezita si marinata cu sos de soia si ceapa si presarata cu pudra de anason stelat. Carnea de vita poate fi innabusita si va capata o textura aromatica deosebita.

De ce este anasonul stelat important:

Anasonul stelat a fost utilizat ca medicament, cat si in bucataria indiana, chinezeasca sau indoneziana. Este intalnit in amestecurile de condimente garam masala si five spice.

Iti recomandam sa folosesti anasonul stelat intreg pentru o mai buna pastrare a acestuia, si sa il pisezi la nevoie. Pastreaza anasonul stelat in recipiente inchise ermetic si foloseste-l un an de la achizitionare.

Beneficiile utilizarii anasonului stelat:

Anasonul stelat ajuta organismul uman datorita proprietatilor tonice si diuretice ale acestuia si imbunatateste pofta de mancare.

Totodata ajuta persoanele ce sufera de viroze respiratorii, hepatita, tuse sau bronsita, reduce balonarea si tulburarile digestive, imbunatateste durerile stomacale cauzate de arsuri sau viermi intestinali si actioneaza ca anti-inflamator.

Anasonul stelat nu este recomandat pentru utilizare persoanelor ce sufera de gastrita, ulcer sau enterocolita.

Sfaturi practice in folosirea semintelor de anason stelat:

  • piseaza cantitatea necesara utilizarii imediate, pentru a adauga prospetime si savoare retetelor culinare
  • depoziteaza anasonul stelat in locuri intunecate si ferite de umezeala
    poate fi folosit atat intreg cat si macinat
  • calmeaza tusea, greata si diminueaza disconfortul menopauzei



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este anasonul stelat, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.