Ce este boldo?

Boldo este un copac ce poate atinge inaltimi de pana la 5 m. Originar din America de Sud, acest arbust a fost raspandit si cultivat in Italia sau Maroc cat si in Brazilia, Peru sau Chile.
Fiind verde pe toata durata anului, frunzele arborelui sunt de culoare verzi- cenusii si emana un miros de puternic atunci cand sunt strivite. Fuctele sunt comestibile si au un continut bogat in zaharuri.
Frunzele sunt utilizate pentru proprietatile terapeutice si pentru infuzii de ceai sau ca si condimente pentru mancare, fiind un bun substituent al dafinului.
Cum se folosesc frunzele de boldo in bucatarie?
Frunzele verzi ale arborelui sunt folosite indeosebi pentru proprietatile terapeutice. Acestea au un continut important si un numar mare de substante active: boldina si ascaridola, beta-pinenul fiind doar cateva dintre ele.
Substantele active regasite in frunze determina proprietatile laxative, tonice, antibiotice si antiinflamatoare ale plantei. Frunzele mai sunt folosite la tratarea problemelor gastro-intestinale, afectiunilor de ficat si vezica biliara.
De ce este boldo potrivit pentru ceaiuri? Ceaiul obtinut din frunzele acestuia are un efect carminativ ce imbunatateste tonicitatea ficatului. Poate actiona ca laxativ, antiobiotic si anti-inflamator.
De ce este boldo important:
Desi arborele este nativ din America de Sud, a fost naturalizat cu usurinta de alte state vecine precum Brazilia si Chile. S-a raspandit cu usurinta pana in America de Nord si Europa. Boldina are cele mai active proprietati din cei 17 alcaloizi totali prezenti in frunzele de boldo.
Beneficiile utilizarii boldo-ului:
Frunzele si scoarta plantei boldo ofera un numar mare de substante chimice active. O mare parte din activiatatea biologica a plantei a fost atribuita unui singur alcaloid numit boldina.
Acest alcaloid a dovedit din punct de vedere stiintific ca protejeaza ficatul, poate stimula productia bilei, stimuleaza digestia si poate imbunatati cresterea secretiei de sucuri intestinale.