Ce este cassia?

Ce este cassia si cum se foloseste - ghid de condimente si mirodenii




Cassia este un condiment similar cu scortisoara, ce se deosebeste prin calitatea inferioara si aroma, ce poate fi obtinut prin macinarea scoartei aromatice. Originara din Burma, cassia este utilizata cu precadere in China, India si America Centrala, dar si-a facut aparitia pe continentul european din timpuri stravechi.

Negotul cu scortisoara chinezeasca a fost introdus inca de pe vremea fenicienilor, ca solutie alternativa la scortisoara, cu preturi mai mici.

Scoarta are o culoare inchisa si este mai groasa decat cea de scortisoara, cu tonuri de culoare maroniu inchis-deschis. Mugurii sunt similari cu cei ai cuisoarelor si au o aroma cu un tonus redus si un gust dulce-picant similar cu cel al scortisorii, dar mai puternic in textura.

Cassia se regaseste in magazinele de condimente si mirodenii in multe varietati (de regula datorita zonei de cultivare), ce se deosebesc in arome si texturi.

  • Burma
  • China
  • India de Vest si Est
  • America Centrala
  • scortisor
  • scortisoara chinezeasca
  • chinese cinnamon
  • casia
  • proprietati similare cu cele ale scortisoarei
  • efecte tonice, carminative si stimulante
  • buna pentru tratarea greturilor si a flatulentei
  • potrivita pentru tratarea eficienta a problemelor gastrice

Cum folosesti cassia in bucatarie?

Scortisoara chinezeasca sau cassia se foloseste in retelele si preparatele culinare unde se doreste o aroma accentuata, puternica si este utilizata cu preponderenta in felurile principale de mancare.



Pentru a fi macinata corespunzator, va trebui sa depui putin efort deoarece scoarta este dura. Isi pastreaza aroma pentru o perioada mai indelungata daca este macinata atunci cand este nevoie. Se depoziteaza in locuri ferite de umezeala si lumina.

Se poate folosi la curry-uri, pilafuri de orez, sote-uri de legume sau la preparatele picante sau amestecuri de carne. Scortisoara clasica, se foloseste in special in deserturi si dulciuri, unde aroma este mai fina. Cassia se mai foloseste de asemenea la compoturi de fructe, placinte si preparate dulci din paste fainoase, vin fiert dar mai este utilizat si ca ingredient principal in amestecul de condimente chinezesc Five Spice.

De ce este important sa deosebesti cassia de scortisoara:

Cand achizitionezi betele de scortisoara chinezeasca vei observa ca acesta este infasurata pornind de la ambele capete ale scoartei, comparativ cu scortisoara normala ce este infasurata dintr-o singura parte.

Asa iti vei putea da seama ce este cassia si ce este scortisoara.

Sfaturi practice:

  • scortisoara chinezeasca are caracter antioxidant
  • scade colesterolul
  • are caracter anti-inflamator
  • nu este indicat consumul in cantitati mari sau pe perioade indelungate de timp
  • are efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular
  • scortisoara chinezeasca (Cassia) are efecte negative mai puternice decat scortisoara adevarata (Ceylon)
  • poate produce alergii si iritatii si nu este recomandata pe durata sarcinii
  • are un nivel toxic potentat indeosebi de cumarina, ce este o substanta toxica



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este cassia, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.