Skip to main content

Ce este chimenul?




Chimenul este o planta similara la aspect cu mararul, ce are utilizari multiple atat in gastronomie cat si in medicina naturista si este raspandita la scara larga pe toate continentele.

Partea cea mai des folosita este reprezentata de fructele (semintele) produse de florile plantei si se regaseste intr-o multitudine de retete si preparate culinare. Tulpina de chimen se poate folosi deasemenea pentru gatit, impreuna cu legume si salate.

Utilizarea chimenului dateaza din timpuri stravechi, grecii, egiptenii si romanii utilizand chimenul ca si condiment cat si ca planta medicinala.

  • Iran
  • Bazinul Mediteraneean
  • Indonezia
  • caraway
  • carvi
  • cantitati importante de magneziu si fier
  • bun antiseptic, folosit in tratarea racelilor usoare
  • aroma deosebit de parfumata

Cum folosesti semintele de chimen in bucatarie?

Chimenul este utilizat intens in bucataria mexicana, marocana, vietnameza sau indiana cat si in cea din Orient, in special in produsele de panificatie cat si pentru condimentarea branzeturilor si a produselor lactate. Semintele de chimen mai sunt folosite cu succes la conservarea muraturilor, in special a verzei murate.



Semintele de chimen se folosesc cu succes in preparatele in care predomina legumele si se potriveste de minune cu varza, spanacul, loboda si stevia cat si mancarea de fasole sau mazare. Chimenul este folosit cu succes si la salatele de vara cu castraveti si rosii, asortate cu branza de oaie sau de capra.

La preparatele din carne este folosit indeosebi cu cele din carne de miel si cele de porc si la prepararea carnatilor, datorita aromei puternice pe care acesta o are cat si a gustului dulceag, usor piperat.

Adevarata valoare a chimenului insa, se regaseste la consevarea branzeturilor, mireasma acestuia dand un parfum excelent tuturor tipurilor de branzeturi.

De ce este chimenul important:

Desi are un aspect similar cu cel al chimionului, avand aproape aceeasi forma, chimenul se diferentiaza de chimion dupa culoare, semintele de chimen avand o culoare inchisa iar cele de chimion deschisa.

Diferentele nu se opresc doar la aspect, ci si la gust. Chimenul are un gust predominant dulce-picant, usor piperat pe cand chimionul are un gust amarui cu o aroma mai puternica decat a chimenului.

Beneficiile utilizarii chimenului:

Chimenul este recunoscut pentru proprietatile sale medicinale inca din antichitate, semintele uscate ale acestuia avand un efect antispastic. Accelereaza arderile, potoleste durerile de stomac si stimuleaza metabolismul.

Are proprietati antiseptice si este utilizat in tratarea racelilor si al guturaiului iar ceaiul de chimen ajuta persoanele ce sufera de insomnii cat si la imbunatatirea starii generale ale femeilor insarcinate, in special cand acestea sufera de greturile de dimineata.

Sfaturi practice:

  • foloseste seminte de chimen pentru a stimula metabolismul si pentru a imbunatati arderile
  • utilizeaza chimen daca suferi de colon iritabil sau ai nevoie de un tratament natural antispasmatic
  • ceaiul de seminte de chimen are un efect tonifiant
  • utilizeaza seminte de chimen la prepararea deserturilor precum saratele si covrigei
  • utilizeaza cateva seminte de chimen zdrobite impreuna cu o cana de vin rosu, piper, sare si rozmarin pentru a crea o marinada deosebita pentru carnea de miel



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este chimenul, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.