Ce este de ghimbirul?
Ghimbirul este o planta cu flori de culoare alb-galbui ce are originile din China. Ghimbirul sau planta Zingiber officinale este inrudit cu turmericul, cardamomul si gangalul.Partea folosita este rizomul (radacina), ce este utilizata ca si condiment.
Ghimbirul are o istorie indelungata in special in China si India si este utilizat regulat de peste 5000 de ani atat in medicina traditionala cat si in cea alternativa fiind folosit pentru tratarea racelii si a greturilor de dimineata.
Atunci cand este uscat, ghimbirul aproape ca isi dubleaza aroma iar cand este pisat sub forma de pudra aroma acestuia isi pierde o parte din potenta.
Ghimbirul se foloseste si la prepararea bauturilor, fiind utilizat la ceaiuri, cocktailuri sau bauturi cu origini asiatice, datorita aromei sale deosebite si proaspete care este eliberata atunci cand este presat sau pus in baturi fierbinti. Aroma sa calda si iute provine in special de la gingerol, ce este un compus inrudit cu capsaicina si piperina ce se regasesc in ardeiul iute. Daca este gatit, ghimbirul devine mai dulce si isi mai pierde putin din aroma.
Cum folosesti ghimbirul in bucatarie?
Ghimbirul a fost un condiment foarte apreciat in antichitate, valoare acestuia fiind considerabila. Introdus in Roma si India odata cu aparitia rutelor comerciale de negot si comert cu condimente, acesta a devenit extrem de apreciat in retetele culinare in primul rand datorita prospetimii pe care acesta o aduce mancarii.
Ghimbirul se foloseste pentru aromarea preparatelor din carne, la prepararea delicateselor si a prajiturilor, la sosuri, in bauturi si ceaiuri, coktailuri sau inghetata.
Daca vrei sa prepari legume si sa le aromezi cu ghimbir, pune tigaia la incins si pune ghimbirul inaintea legumelor pentru a fi calit si pentru a-si elibera aromele. Apoi, scoate bucatile de ghimbir din tigaie pentru a nu aromatiza prea tare gustul final. Lasa-l in tigaie doar daca iti place gustul puternic.
Ghimbirul poate fi utilizat la prepararea prajiturilor si merge excelent cu ciocolata sau crema de cacao. Ofera o aroma proaspata si savuroasa. Ghimbirul poate fi folosit si murat, acesta capatand o culoare roz deschis.
Atunci cand este murat se foloseste pentru prepararea sushi-ului. Daca ai curiozitatea sa incerci ghimbir murat, afla ca il poti gasi in orice hypermarket cat si la magazinul local de condimente si mirodenii.
De ce este ghimbirul atat de apreciat?
Ghimbirul se poate folosi proaspat, uscat sau pudra, in functie de necesitati si de cum il gasesti la magazinul de condimente local. In forma proaspata, radacina se utilizeaza pentru aroma sa deosebita si puternica, usor iute pentru a da o savoare mancarurilor si ceaiurilor cat si prajiturilor sau sosurilor.
Este folosit cu precadere in bucataria asiatica, avand o multitudine de intrebuintari in retetele culinare asiatice dar usor usor a capatat notorietate si in bucataria europeana.
Beneficiile utilizarii ghimbirului:
In medicina traditionala, ghimbirul are o istorie bogata. Datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare a fost folosit la tratarea multiplelor forme de artrita, a inflamatiilor cat si a greturilor de dimineata cauzate de sarcina.
Totodata se presupune ca ghimbirul ajuta la tratarea durerilor de stomac, a durerilor menstruale si ajuta la imbunatatirea poftei de mancare.