Skip to main content

Ce este ienibaharul?




Ienibaharul este cunoscut si sub numele de allspice, jamaica pepper, myrtle pepper, pimento, newspice, sau english spice. Purtand initial denumirea de pimienta (piper) dar ulterior adoptand numele de allspice, datorita gustului sau unic format cu ajutorul a 3 arome distincte (scortisoara, nucsoara si cuisoare), ienibaharul este adeseori confundat cu un amestec de mirodenii.

In realitate insa, ienibaharul este fructul unui arbore originar din Jamaica, ce este mereu verde (pimento) ce poate atinge inăltimi de pana la 18 m.

Descoperit de la expeditia lui Christofer Columb în Lumea Noua, ienibaharul da un gust unic fripturilor si sosurilor tale, salatelor sau placintelor si budincilor de mere, purtand o aroma deosebita ce combina mirodenii precum scortisoara, cuisoarele si nucsoara sau ghimbir.

Desi mai este regasit si in Cuba, Honduras sau Mexic, calitatea cea mai buna a ienibaharului ramane cea din Jamaica.

  • Jamaica
  • Cuba
  • Mexic
  • Honduras
  • Guatemala
  • allspice
  • jamaica pepper
  • myrtle pepper
  • pimento
  • newspice
  • english spice
  • ajuta la problemele digestive
  • reduce durerea
  • imbunatateste circulatia

Utilizarile ienibaharului in bucatarie:

Ienibaharul ofera o combinatie unica fripturilor si sosurilor tale, salatelor sau chiar si legumelor murate peste an, purtand o aroma deosebita ce combina scortisoara, cuisoarele si nucsoara. Ienibaharul sau mirodenia allspice cum mai este denumita, ofera o savoare cu caracter tropical marinatelor tale.



Ienibaharul se deosebeste prin aroma sa distincta in multe preparate savuroase din carne de vita, oaie sau vanat. Varza, sfecla si dovleacul cat si alte legume radacinoase se impaca bine cu mirodenia originara din Jamaica. Retelele culinare ce contin mere in compozitia lor in combinatie cu mirodenia allspice, produc rezultate surprinzatoare si delicioase papilelor tale gustative.

Prajiturile cu morcov sau deserturile cu ciocolata neagra au un efect deosebit atunci cand sunt presarate cu ienibahar. Ienibaharul sau mirodenia allspice este de multe ori folosita in retetele si bucatariile caraibene si reprezinta unul din ingredientele principale in jerk-ul jamaican (o pasta iute folosita pentru marinarea carnii de porc si pui). Mai este folosit destul de frecvent si in curry-urile indiene.

Bucataria mexicana reprezinta un alt exemplu al folosirii ienibaharului in rete si preparate delicioase.

 Important de stiut:

Ienibaharul a fost descoperit de Christofor Columb accidental, fiind confundat cu piperul.

De multe ori, acest condiment sau mirodenie poate fi confundata cu un amestec, datorita gustului sau format din mai multe arome. Ienibaharul este folosit in cultura europeana cu preponderenta in retele englezesti.

Il vom regasi in tocanite si sosuri, supe, placinte de fructe, budinci dar este utilizat si la prepararea muraturilor.

Beneficiile utilizarii ienibaharului:

In componenta sa, ienibaharul poate fi folosit ca remediu naturist. Acesta poate ajuta la problemele digestive, reduce durerea, poate lupta cu patogenii cauzatori de boli si poate imbunatati circulatia.

Ca orice remediu naturist, este recomandata consultarea medicului inaintea inceperii utilizarii acestuia.

Aroma:

65%

Gust dulceag:

55%

Potrivit pentru amestecuri:

100%

Sfaturi practice in folosirea ienibaharului:

  • daca ai asezonat deja preparatele tale cu nucsoara, cuisoare si scortisoara, nu mai este necesara utilizarea ienibaharului, decat daca doresti accentuarea savorii acestuia
  • amesteca 1/4 lingurite de ienibahar macinat cu 1 kg de carne de vita, pentru un gust unic al chiftelutelor sau al hamburgerilor
  • amesteca 1 lingurita de ienibahar cu mixul de ciocolata si adauga o savoare condimentata prajiturilor tale
  • adauga ienibahar intreg in pot-pourri pentru a-i descoperi aroma deosebita
  • adauga cateva fructe de ienibahar in rasnita de piper impreuna cu cateva boabe de piper negru, verde, rosu si roz si creaza amestecuri de condimente pe gusturile tale
  • adauga bucati intregi de ienibahar marinatelor tale de porc sau pui, tocanite de vita, supe de fasole, gratarelor si retetelor tale preferate
  • creeaza diverse arome condimentate atunci cand amesteci ienibahar macinat cu compot sau gemuri de fructe, deserturi, frisca si inghetata
  • adauga la sosuri de tomate sau marinate pentru gratar



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este ienibaharul are scop informativ asupra beneficiilor condimentelor si mirodeniilor si nu ar trebui sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul profesional. Nu uitati sa consultati intotdeauna medicul dvs inainte de a lua orice decizie legata de sanatatea dvs. sau pentru o anumita afectiune medicala.