Ce este mustarul si cum se foloseste?
Mustarul este un condiment vechi si versatil, fiind folosit in bucataria de peste tot din lume pentru adaugarea gustului savuros la diferite feluri de mancare si preparate culinare.
De-a lungul anilor el a fost utilizat ca medicament, fiind asociat cu tratarea bolilor precum reumatismul sau constipatia. Contine proprietati antiseptice si antioxidante si ajuta digestia. De asemenea, contribuie la reducerea colesterolului si reglarea tensiunii arteriale. Mustarul are si numeroase avantaje nutritionale: contine calciu, fier, magneziu si vitamina C si contribuie la mentinerea sanatatii generale.
Cu toate acestea trebuie luate cateva precautii atunci cand se consuma mustarul in dieta, deoarece acesta prezinta riscuri potentiale pentru sanatate. Acest articol iti va oferi o introducere generala asupra beneficiilor mustarului cat si detalii despre cum se poate folosi eficient si in siguranta.
Beneficiile si riscurile utilizarii mustarului
Mustarul are beneficii nutritive semnificative, datorita continutului ridicat de vitamine si minerale. Cu toate acestea, trebuie sa fii constient ca unele sortimente pot contine aditivi artificiali si conservanti ce pot cauza reactii alergice – de aceea verifica intotdeauna etichetele ambalajului. Mustarul poate fi folosit dupa ce te-ai asigurat ca ai ales intotdeauna un produs sigur pentru consum.
De obicei, aceste produse au date pe eticheta care indica modul in care se poate folosi. Trebuie urmat intocmai conţinutul instructiunilor de pe eticheta pentru a evita orice riscuri pentru sanatate. In plus, este important sa citesti eticheta atent pentru aflarea informatiilor despre ingrediente si aditivii alimentari. De asemenea, trebuie sa fi constient de faptul ca mustarul poate provoca alergii la persoanele sensibile. Pentru a preveni aceasta situatie, e indicat sa se testeze o cantitate mica de pasta de mustar aplicand-o pe piele. Daca nu exista simptome de reactii alergice, atunci poti folosi mustarul fara probleme.
Descrierea plantei de mustar si a semintelor
Mustarul apartine familiei cruciferelor, iar planta de mustar a fost cultivata indeosebi pentru boabele sale, ce pot fi folosite ca si condiment. Este o specie anuala comuna in lumea intreaga, crescand pe campurile de cultura si in gradina. Planta de mustar produce seminte si uleiuri esentiale bogate in acizi grasi si microelemente nutritive necesare organismului uman.
Planta de mustar are frunze verzi tomnatice si tulpina ramificata bulbucata. Poate fi gasita in stadii diferite de crestere, cu dimensiuni variabile, de la 10 cm pana la 1 metru inaltime. Frunzele de mustar au margini netede si paroase iar florile sunt mici, de culoare galben-verzui.
Boabele de mustar sunt galben-verzui, maronii si negre cu forma cilindrica, de culoare lucioasa si sunt atasate la tijele uscate ale unei inflorescente. Comparativ cu alte plante similare, planta de mustar are seminte foarte mici si stratificate.
Aroma mustarului
In functie de culoare, gustul variaza de la aromat pana la picant. Semintele de mustar cu coaja verde sunt cele mai accentuate ca aroma, iar cele negre au cea mai fina savoare. Frunzele, florile si vinele sale pot fi folosite pentru salata, datorita unei usoare arome amaruie, iar semintele sunt adesea recoltate pentru prepararea pastei de mustar. Unele varietati mai aromatice si iuti ale mustarului pot fi folosite ca si condiment sau adaos la prepararea unor feluri principale de mancare.
Cum se obtine pasta de mustar
Mustarul se obtine prin amestecarea semintelor de mustar uscate cu apa sau alte lichide, precum vin sau otet. Cand semintele de mustar sunt presate si macinate, se formeaza o pasta puternic aromata si colorata. Aceasta pasta poate fi condimentata cu diverse ingrediente, cum ar fi mierea, usturoiul si chiar scortisoara pentru a da un gust distinct produselor finisate. Mustarul pregatit acasa poate fi utilizat imediat sau tinut intr-un recipient inchis ermetic pentru aproximativ o luna.
Cu toate acestea, iti recomandam sa prepari pasta de mustar numai cand o vei consuma imediat, deoarece aroma si gustul devin mult mai puternice odata ce sunt expuse aerului. Majoritatea produselor ce se regasesc in comert sunt gata pregatite, dar uneori pot fi adaugate diverse condimente si arome pentru a crea mai multe variatii si sortimente de mustar. Uneori pot fi incorporate alte ingrediente precum mierea sau siropul de artar pentru a schimba gustul.