Skip to main content
 

Ierburi aromatice si verdeturi

Ghid Culinar Esential In Orice Bucatarie: Ierburi Aromatice Si Verdeturi

De ce sunt importante ierburile aromatice?

Ierburile si plantele aromatice au un loc special in orice reteta culinara ai pregati. Ofera o savoare deosebita preparatelor, aduc prospetime si dau un tonus aromat si placut. Preparatele fie ele traditionale sau nu, ar fi sarace, lipsite de culoare si gust.

Carnea de porc, vita, pui si pestele nu ar fi la fel de delicioase in lipsa acestor ingrediente minune ce ne bucura si incanta in viata de zi cu zi. Verdeturile si ierburile aromatice au fost folosite inca din antichitate de catre oameni, atat pentru scopul lor curativ si medicinal, cat si pentru prepararea si asezonarea mancarurilor si marinarea carnii.

Utilizarea ierburilor aromatice in bucataria moderna




Atat cele proaspete cat si cele uscate pot fi punctul pe i in orice reteta culinara ai pregati. In functie de preferinte, ierburile aromatice pot fi cumparate de la piata sau magazinul de condimente local ca legaturi, ghivece pentru apartament sau casa, ori gata uscate si ambalate.

Cei norocosi si pasionati de condimente si mirodenii, ce au o gradina de legume si detin un teren pe care se pot cultiva sau fie un solar pentru plante aromatice, se pot bucura de prospetimea si parfumul lor. Aceste eforturi depuse sunt mici in comparatie cu beneficiile si satisfactiile oferite de cultivarea, ingrijirea si folosirea acestora.

Am pregatit un scurt ghid culinar esential ce se poate dovedi folositor atunci cand le folosesti in retele si preparatele tale, sau pur si simplu doresti sa te informezi, sa cunosti si sa afli mai multe despre utilizarea si beneficiile ierburilor aromatice.

Incearca sa incluzi in dieta ta amestecurile de ierburi aromatice, condimentele si mirodeniile in fiecare fel, pentru a adauga prospetime si deliciu si pentru a avea grija de sanatatea si vitalitatea ta.

Care sunt cele mai populare ierburi si plante aromatice?

Mai jos am alcatuit o lista cu cele mai populare ierburi aromatice, ce sunt listate in ordine alfabetica:

Angelica

Planta aromatica ce este utilizata intens in medicina naturista, ce prezinta un miros placut de mosc. Uleiurile volatile o fac utila in prevenirea si tratamentul racelii si gripei sau a febrei. In bucatarie, angelica poate fi folosita la supe dar poate fi utilizata si la prepararea lichiorurilor.

Ardei iute – chilli

Ardeiul iute este cultivat la scara globala, fiind un condiment extrem de popular si indragit al pasionatilor de mancaruri si preparate iuti.

Arpagic chinezesc

Arpagicul chinezesc reprezinta de fapt o specie de ceapa ce este crescuta pentru frunze si nu pentru bulb. Frunzele sale tubulare sunt goale pe dinauntru si pot creste pana la inaltimi de 50 cm. Este folosit cu precadere in bucataria mediteraneana si cea franceza, insotind salatele.

Busuioc

Poate una din cele mai populare ierburi aromatice, datorita gustului sau intens si parfumat, busuiocul si-a castigat un loc de seama in majoritatea bucatariilor lumii. Este folosit atat proaspat cat si uscat si aduce o aroma desavarsita preparatelor tale culinare.

Capere

Caperele se intalneste in tot bazinul mediteranean, dar nu se poate spune cu exactitate daca provine de aici sau a fost naturalizat mai tarziu. Foarte des este folosit ca ingredient la prepararea unor sosuri, salate cu rosii si legume, paste, piure de mazare sau mancaruri din legume si peste. Sosul tartar, sosul remoulade si sosul italian de rosii sunt sosuri ce au in compozitia lor capere.

Ceapa verde

Ceapa verde isi are originile in stepele Asiei centrale si de vest. Se aprecieaza ca aceasta se cultiva de 5000 de ani, fiind una dintre primele plante cultivate, atat pentru proprietatile sale curative deosebite, cat si pentru savoarea pe care o ofera preparatelor. Ceapa este considerata ca fiind una dintre cele mai importante alimente anticangerigene.

Chimen

Chimenul este o planta ce creste in Europa si vestul Asiei si se utilizeaza, inca din cele mai vechi timpuri, ca si condiment pentru preparate din carne, branzeturi, supe sau creme de legume. In Germania, cu ajutorul chimenului se face Kummel-ul, o bautura alcoolica delicioasa. Tot aici, chimenul este pus in buzunarele mirilor pentru o casnicie lunga si roditoare.

Cimbru de cultura

Folosit atat proaspat, cat si uscat, cimbrul de cultura are un gust special, usor iute-usor amarui. Indicat este sa fie folosit uscat, deoarece aroma sa este mai puternica. Totusi, in cazul legumelor mediteraneene si pestelui , cimbrul de cultura proaspat se potriveste de minune. Specific bucatariilor din sudul Europei, aceasta este des folosit pentru asezonarea tocanitelor, supelor sau sosurilor.

Cimbru de gradina

Cimbrul de gradina provine din zona mediteraneana, dar cu timpul s-a raspandit pe toate continentele. In bucatarie se foloseste pentru aromarea unei game variate de preparate, precum fripturile, oualele, pestele, ciorbele, supele, sosurile, etc. Din punct de vedere medical, cimbrul de gradina este o adevarata binecuvantare pentru digestie si metabolism.

Conduras

Condurasul, popular in Europa si America de Nord, are un gust iute-piperat si este folosit, in special, la prepararea branzeturilor si salatelor. Semintele de conduras pot fi macinate si utilizate in locul piperului. In afara de radacinta, toate partile plantei sunt folosite pentru fabricarea unor medicamente ce trateaza tusea, bronsita, astmul, durerile musculare blande, etc.

Coriandru

Coriandrul creste in Europa, India si Africa de Nord si este o planta aromatica folosita pentru a da o savoare deosebita preparatelor. Cel mai adesea, frunzele coriandrului sunt folosite pentru asezonarea supelor, salatelor, sosurilor, legumelor, iar boabele macinate de coriandru pentru asezonarea fripturilor si pestelui. Este recomandat persoanelor predispuse bolilor cardiovasculare.

Dafin

Dafinul, cunoscut si sunt numele de laur, este originar din Orientul Mijlociu, dar foarte raspandit si in zona mediteraneana. Frunzele sale se usuca, iar apoi se adauga ca si condiment in diferite preparate, carora le confera o aroma deosebita. Are multiple proprietati terapeutice, fiind un bun stimulent digestiv si avand capacitatea de a trata raceli si gripe. Deseori este cultivat cu scop ornamental.

Fenicul

Folosit atat ca produs alimentar, cat si ca planta medicinala, fenicul este foarte apreciat in bucataria mediteraneana. Frunzele de fenicul sunt des folosite pentru aromatizarea salatelor sau ca ingredient in prepararea sosurilor, in timp ce tulpina si bulbul pot fi consumate si alaturi de branza sau se pot frige la gratar.

Frunze de curry

Originar din India si Sri Lanka, arborele de curry a fost adus de imigrantii indieni si in Malaesia, Africa de Sud si insula Reunion. De cele mai multe ori, frunzele de curry sunt folosite proaspete, deoarece aroma acestora isi pierde din intensitate atunci cand se usuca. In India, aceste frunze sunt folosite preponderent in mancarurile de legume.

Grasita

Grasita mai este cunoscuta in Romania si sub denumirea de iarba grasa, este o planta consumata de oameni inca din cele mai vechi timpuri. Cu un gust slab acrisor, frunzele crocante ale plantei pot fi adaugate in salate, ciorbe, supe, fripturi de miel, fasole sau omlete. Se pare ca grasita este planta cu cel mai mult omega3. Frunzele sale pot fi zdrobite si folosite ca remediu impotriva intepaturilor de insecte.

Hasmatuchi

Numit popular patrunjel cret, hasmatuchi este o planta cu un miros placut si gust acrisor-amarui. Frunzele aromate pot fi adaugate proaspete in salate, ciorbe sau sosuri, iar ca si condiment este recomandat sa fie adaugat in preparate la sfarsit. Hasmatuchi ajuta la detoxifierea organismului, avand proprietati tonice, depurative si diuretice.

Isop

Isopul, planta despre care se vorbeste in Psalmii lui David, este folosit in bucatarie ca mirodenie, dar are si utilizari medicale. Cele mai recente studii au dezvaluit ca isopul amelioreaza sau trateaza afectiuni respiratorii, psihice, cardiovasculare, hepatice, dar si cancerul. De asemenea, isopul poate fi folosit si ca planta ornamentala.

Lamaita

Adusa in Europa de catre spanioli, lamaita este originara din America de Sud. Folosita initial ca ingredient pentru fabricarea cosmeticelor, a parfumurilor in mod special, si a medicamentelor, lamaita isi gaseste in prezent locul si in bucatarie, fiind utilizata pentru a conferi preparatelor gustul de lamaie. Din lamita se pot face ceaiuri si limonade, foarte benefice pentru sanatate.

Lemongrass

Condiment specific sud-estului Asiei, lemongrass-ul este des folosit in mancarurile fusion si de inspiratie orientala. Desi are gustul parfumat al lamailor, lemongras-ului ii lipseste aciditatea citricelor. Gustului de lamaie i se adauga o usoara nuanta de parfum de trandafir. Cel mai adesea este folosit la supe, curry, marinate, muraturi, fructe de mare, mancaruri de peste sau carne de pui.

Leurda

Leurda, numita in limba latina Allium ursinum (usturoiul ursului), denumire atribuita ca urmare a faptului ca ursii o consuma ca si medicament cand ies din hibernare, isi gaseste locul atat in bucatarie, cat si in medicina naturista. Frunzele de leurda confera o aroma deosebita omletelor, sosurilor, branzeturilor, supelor, tocanitelor sau salatelor.

Leustean

Leusteanul este o planta aromatica, folosita din vremuri stravechi in alimentatie si pentru proprietatile sale curative. Exista insemnari ale medicilor din Grecia Antica in care se vorbeste despre beneficiile pe care le au frunzele de leustean asupra digestiei sau sistemului nervos. In bucatarie poate fi adaugat in supe, tocanite, salate, mancaruri pe baza de carne, cartofi sau rosii si nu numai.

Levantica

Levantica este o planta aromata, folosita din ce in ce mai des in bucatarie. Recomandabil este sa utilizati la inceput cantitati reduse de leventica, deoarece parfumul foarte puternic ar putea deranja. Pe langa arta culinara, levantica ocupa un loc special si in arta ornamentala, in medicina naturista sau industria cosmeticelor.

Maghiran

Gustul condimentat, usor iute si foarte aromat face din maghiran condimentul ideal pentru gulasuri, supe de cartofi, carne de porc, vanat sau mancaruri cu varza sau fasole alba. Cel mai adesea este folosit in bucartariile germanice, olandeze si unguresti. Proprietatile sale curative nu sunt nici ele de ignorat, combatand durerile de cap persistente, stresul sau oboseala.

Marar

Mararul, originar din zonele din estul Marii Mediterane, era folosit in trecut pentru alungarea spiritelor rele. Se spune ca inainte de a intra in lupta, gladiatorii mancau marar, iar pe corp se ungeau cu ulei de marar. Utilizat in alimentatie in special in Europa si India, acesta da o aroma deosebita atat salatelor, sosurilor si fripturilor, cat si lichiorulilor si dulciurilor.

Menta

Utilizata inca din antichitate atat ca planta medicinala, cat si in alimentatie, menta simboliza ospitalitate pentru mai multe culturi. Grecii antici obisnuiau sa frece cu menta, inaintea sosirii musafirilor, masa pe care urma sa fie servita mancarea, pentru a-i oferi un miros placut. Datorita continutului sau in uleiuri volatile, menta este folosita si in industria cosmetica.

Menta piperata

Numita si izma buna, menta piperata are un gust mentolat, aproape iute si usturator. Aceasta se foloseste adesea pentru dulciuri si lichioruri dulci, unde aroma sa proaspata si racoritoare ajuta la contrabalansarea zaharului. De asemenea, se foloseste, pentru a acorda o aroma deosebita, in supe reci, bauturi, dar si la carne.

Nasturel

Nasturelul provine cel mai probabil din Asia centrala sau de vest si creste in apropierea izvoarelor, in locuri umede, mlastinoase. Cu o aroma picanta si un gust acrisor-usor amarui, nasturelul este folosit ca verdeata in salata sau ca si condiment pentru creme tartinabile. Tocat, acesta poate fi adaugat in preparate fierbinti precum supele de legume.

Oregano

Oregano este o planta frecvent utilizata in medicina naturista dar si in bucatarie. Provenind din zona mediteraneana a Europei si partea central-sudica a Asiei, oregano are un gust cald, aromat si usor amarui. Ca si condiment, este des intalnit in bucataria italiana, unde este folosit in sosul de tomate, pizza, focaccia, la legume fripte sau carne la gratar.

Patrunjel

Patrunjelul se cultiva pe tarmurile Marii Mediterane de aproximativ 2000 de ani si a fost utilizat initial ca planta medicinala si apoi in alimentatie. Se pare ca in Grecia Antica se considera ca aceasta planta uneste lumea viilor cu cea a mortilor. Considerandu-l sacru, grecii foloseau patrunjelul pentru decorarea mormintelor, dar si pentru incoronarea celor care castigau competitiile sportive.

Pelin

Raspandit in Eurasia si Orientul Mijlociu, pelinul este folosit atat in medicina umana, cat si in cea veterinara. Ceaiul de pelin este recunoscut pentru eficienta sa in detoxifierea sistemului imunitar, stimularea sistemului intern si tratarea mai multor afectiuni. Totodata, pelinul este parte componenta a absintului, a unor lichioruri, tincturi si a altor bauturi.

Praz

Prazul poate inlocui cu succes ceapa in orice preparat. Fiind un pic mai dulce decat ceapa si avand o aroma speciala, aceasta este de regula consumat in cantitati mai mari. Prazul este utilizat intens si in medicina naturista, imbunatatind circulatia sangelui si combatand afectiuni respiratorii, pulmonare si cardiace.

Roinita

Originara din Asia Mica si din tarile mediterane, roinita este considerata a fi una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume, fiind utilizata inca din antichitate pentru tratarea bolilor de inima. Frunzele de roinita pot fi utlizate ca si condimente in preparatele culinare, in timp ce uleiul volatil este utilizat in industria parfumurilor.

Rozmarin

Rozmarinul este folosit inca din antichitate ca remediu pentru o mare varietate de boli, avand rol antiinflamator, capacitatea de a reduce migrenele sau de a preveni caderea parului. Rozmarinul este utilizat, in special, in bucataria mediterana, dar si in alte bucatarii ale Europei. Avand proprietati antiseptice, uleiul de rozmarin era folosit in trecut pentru conservarea carnii.

Rucola

Rucola creste in bazinul Marii Mediterane si este folosita in special in salate, dar si in alte mancaruri gatite. Aceasta este des utilizata in Italia, unde se adauga inclusiv la anumite tipuri de pizza. In Napoli exista un digestiv numit rucolina, care se prepara pe baza de rucola.

Salvie

Se spune ca salvia a primit puteri tamaduitoare de la Maica Domnului, fiind singura planta care a ajutat-o in momentele in care ea si Mantuitorul erau hartuiti de soldatii lui Irod. Numita in limba latina Salvia officinalis, denumire provenita de la verbul salvare=a insanatosi, a vindeca, planta are capacitatea de a trata si ameliora multiple afectiuni.

Tarhon

Originar din Siberia si Mongolia, tarhonul este utilizat in bucatarie pentru condimentarea fripturilor si salatelor, iar in medicina naturista este folosit, in mod special, pentru tratarea bolilor digestive si ca remediu impotriva insomniilor. Interesant este faptul ca tarhonul ajuta si la tratarea muscaturilor veninoase de sarpe.

Telina

Utilizata initial ca medicament, telina isi gaseste locul in bucatarie incepand cu Evul Mediu. Radacinile telinei sunt folosite pentru producerea sarii de telina, folosita ca si condiment in bucatarie sau ca si ingredient in prepararea anumitor cocktail-uri, precum binecunoscutul Bloody Mary. Din seminte se poate extrage un ulei volatil utilizat in industria parfumului si cea farmaceutica.

Usturoi verde

Usturoiul verde, numit de Pitagora regele condimentelor, are multiple proprietati curative, acesta fiind folosit atat pentru tratarea si ameliorarea numeroasor boli, cat si pentru detoxifierea organismului. Cel mai indicat este sa fie consumat in stare cruda sau sa fie adaugat in preparate la sfarsit, fara a-l fierbe.