Amestecuri de condimente

Ghid Culinar Esential In Orice Bucatarie: Amestecuri De Condimente

De ce sunt importante amestecurile de condimente?

Amestecurile de condimente au fost introduse in dieta omului odata cu descoperirea mirodeniilor si a ierburilor aromatice. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au amestecat ierburile aromatice cu condimente uscate, obtinand astfel diverse amestecuri de condimente pentru asezonarea mancarurilor, legumelor si a bauturilor.

Amestecurile de condimente au fost pretuite intoteauna pentru capacitatea lor de a imbogati gustul, adauga savoare si aroma dar totodata si pentru proprietatile antiseptice si medicinale ale acestora.

Mixurile de condimente sunt esentiale in orice bucatarie, deoarece iti ofera posibilitea sa devii creativ chiar si atunci cand prepari cele mai simple feluri de mancare. Carnea, supele, tocanele, sosurile, painea ori sandwich-urile nu ar fi la fel de gustoase fara amestecurile de

Utilizarea amestecurilor de condimente in bucataria moderna




Odata cu evolutia omului si gustul acestuia pentru asezonarea corespunzatoare s-a imbunatatit. Astazi, bucatariile lumii se bucura de o varietate de amestecuri de condimente ce au devenit populare, datorita aromelor si gustului unic creat de acestea in retetele culinare cu traditie si nu numai.

Amestecurile de condimente pot fi achizitionate gata preparate de la magazine de condimente si mirodenii sau pot fi pregatite chiar de tine insuti. In functie de placerile si gusturile pe care le ai, iti poti crea amestecuri de condimente din mirodenii intregi si ierburi aromatice in numai cateva minute!

Diferentele pe care le vei observa atunci cand alegi amestecurile de condimente preparate de tine insuti vor fi majore comparativ cu optiunile pe care le ai in comert.

Care sunt cele mai populare amestecuri de condimente?

Mai jos am alcatuit o lista cu cele mai populare amestecuri de condimente, ce sunt listate in ordine alfabetica:

Advieh
Amestec de condimente Orient

Folosit indeosebi la preparatele din orez dar si din carne de pui sau fasole, are la baza o reteta compusa de regula din scortisoara, cardamom, seminte de coriandru, piper negru, chimion si nucsoara. Poti adauga si petale de trandafir.

Baharat
Amestec de condimente Orient

Baharat-ul se foloseste la asezonarea popularelor retete din Orient din carne de vita, pui, miel si peste. Reteta de baharat include si ienibahar, piper negru, cardamom, cuisoare, nucsoara sau ardei iuti uscati.

Berbere
Amestec de condimente Africa

Avand o gama variata de retete, amestecul se bazeaza pe arome puternice precum ardeiul iute sau ghimbirul, cuisoarele, ienibaharul sau ajowan. In functie de gusturi, retetele se pot combina cu verdeturi aromate.

Bouquet Garni
Amestec de condimente Franta

Buchetul garnisit creat de francezi din ierburi aromate este folosit pentru a desavarsi gustul carnii si al legumelor, tocanitelor sau sosurilor. Retetele folosite variaza, ca si compozitia lor. Putem regasi patrunjel, dafin, rozmarin, oregano, dar si lemongrass sau frunze de curry.

Chaat Masala
Amestec de condimente India

Chaat masala este un amestec de condimente folosit cu precadere in retele culinare pakistaneze si indiene. Avand o aroma iute cu tendinte dulci, chaat masala foloseste ca ingredient principal pudra de mango sau amchur-ul. Retetele contin chimion, coriandru, piper si ardei iuti.

Chili Powder
Amestec de condimente Mexic

Bucataria mexicana este recunoscuta pentru preferinta catre aromele iuti. Retetele pentru acest amestec sunt variate, avand ca ingrediente boia iute si dulce, dafin, coriandru, ardei iuti chipote sau oregano. Folosit pentru asezonarea burgerilor, chiftelelor sau preparatelor specifice mexicane.

Dry Rub
Amestec de condimente USA

Carnea la gratar devine delicioasa cu amestecul Dry Rub. Acest amestec se poate realiza cu ajutorul pudrei de usturoi si ceapa, boia, piper, sare si chimen. In functie de gust se poate adauga si ceapa tocata, apoi se presara si se freaca bucatile de carne ce urmeaza a fi pregatite.

Dukkah
Amestec de condimente Africa

Amestec african de condimente, utilizat indeosebi in Egipt. Gustul sau racoritor ofera preparatelor de carne de oaie sau produselor de panificatie o companie puternica si convingatoare, dar picanta. Reteta clasica include susan, seminte de coriandru, piper si menta.

Finest Herbes
Amestec de condimente Franta

Folosit in bucataria mediteraneana, amestecul de ierburi fine frantuzesti aduce o briza de prospetime preparatelor tale. Hasmatuchi este ingredientul de baza, restul putand fi completate cu patrunjel, arpagic si tarhon. Maghiranul sau roinita pot fi folosite drept alternative.

Five Spice
Amestec de condimente China

Poate fi considerat unul dintre cele mai populare amestecuri de condimente, datorita bogatiei sale de arome ce combina toate cele 5 gusturi intr-o armonie perfecta. Gustul acru, amar, dulce, sau iute si sarat isi face simtit prezenta atunci cand este adaugat preparatelor culinare.

Garam Masala
Amestec de condimente India

Piperul negru, cardamomul, scortisoara si cuisoarele sunt ingredientele ce pun bazele acestui amestec de condimente originar din India. In traducere libera amestec de condimente (masala) fierbinti (garam), mixul aduce o aroma potenta supelor si produselor din carne.

Gomashio
Amestec de condimente Japonia

Gomashio este un amestec de condimente japonez ce poate fi obtinut cu usurinta din seminte de susan negru sau alb si sare. Poate fi utilizat in retete de orez, peste, fructe de mare, in retete de taitei japonezi, in salate proaspete sau la prepararea painii si a produselor de panificatie.

Harissa
Amestec de condimente Africa

Harissa este o pasta de condimente pentru pasionatii de mancaruri iuti. Folosit cu precadere in bucatariile africane si in cele din Orient. Retetele sunt variate, realizandu-se din rosii proaspete combinate cu ardei iuti afumati, usturoi, coriandru sau menta.

Herbes du Provence
Amestec de condimente Franta

S-au facut cunoscute abia pe la sfarsitul anilor ’70, cand au fost introduse in sudul Frantei. Bucatarii francezi au creat un amestec de verdeturi aromate compus din rozmarin, busuioc, cimbru de gradina si oregano. Prezenta ierburilor de provincie in reteta ta va aduce un plus de prospetime.

Jerk Spice
Amestec de condimente Jamaica

Jerk-ul jamaican este renumit pentru iuteala sa. Avand in compozitia sa unii dintre cei mai iuti ardei din lume, pasta jamaicana este folosita la marinarea carnii de porc sau pui. Reteta mai contine si piper negru sau rosu, ienibahar, scortisoara si cimbru de gradina.

Khmeli Suneli
Amestec de condimente Georgia

Provenienta acestui amestec de condimente este una neobisnuita, fiind folosit cu precadere in zona Caucazului si in Georgia. Khmeli Suneli este folosit in mancarurile traditionale georgiene, aducand o savoare deosebita supelor, tocanitelor, fasolei sau legumelor la cuptor.

Old Bay
Amestec de condimente USA

Old Bay este un amestec de condimente folosit in retetele americane pentru asezonarea carnii si a legumelor. Retetele sunt variate, dar in compozitia sa poti intalni arome fine de dafin, boia, mustar si piper sau cuisoare. Poate fi folosit cu succes pentru carnea de peste, creveti, cartofi sau salate.

Pickling Spice
Amestec de condimente UK

Amestec de condimente ce a fost conceput pentru a conservarea legumelor si fructelor si pentru a adauga savoare tocanelor sau preparatelor din carne. Majoritatea retetelor folosesc seminte de mustar, dafin, boabe de piper dar pot include si cardamom, telina, sau ardei iuti uscati.

Poultry Spice
Amestec de condimente USA

Amestec de condimente clasic pentru preparate din carne de pasăre foarte aromat datorită ingredientelor sale de bază, salvia și cimbrul de grădină. Rețetele sunt variate și utilizează oregano și pătrunjel, usturoi sau piper. Salatele devin delicioase dacă adaugi un praf de ienibahar.

Pumpkin Pie
Amestec de condimente UK

Acest amestec dulce de condimente a fost conceput pentru a aduce o aroma deosebita placintelor. Datorita aromei de scortisoara si nucsoara, poate fi folosit cu usurinta la cappucino, peste prajituri cu frisca sau ciocolata. Reteta clasica include ienibahar si ghimbir.

Quatre Episces
Amestec de condimente Franta

Retetele standard pentru acest amestec de condimente includ piperul alb si negru, cuisoare, nucoara si ghimbir. Se poate folosi si scortisoara sau ienibaharul. Este folosit cu succes in bucataria Orientului mijlociu si cea frantuzeasca, pentru supe, tocane si preparate din carne.

Ras el Hanout
Amestec de condimente Africa

Extrem de popular in Maroc si nordul Africii, amestecul de condimente Ras-el-hanout are o varietate mare de retete. Reteta clasica contine cardamom, cuisoare, scortisoara, boia, coriandru, chimion si nucsoara, dar sarea, galangalul, piperul si curcuma putand fi adaugate mixului.

Togarashi
Amestec de condimente Japonia

Amestec de condimente iute cu traditie in Japonia, Togarashi contine nici mai mult nici mai putin de sapte ingrediente. Utilizarile sale sunt variate, de la supe pana la preparate din taitei sau orez sau fructe de mare si peste. Principalul sau ingredient este ardeiul iute uscat.

Za’atar
Amestec de condimente Orient

Folosit cu preponderenta pentru asezonarea preparatelor din carne sau peste in Orientul Mijlociu, za’atar-ul aduce o savoare deosebita datorita gustului sau parfumat si lamaios. Acest amestec combina cimbrul de gradina cu echilibrul perfect al sumac-ului si semintelor de susan.