Ce este amchurul?




Amchurul sau pudra de mango cum mai este denumit, reprezinta de fapt fructul de mango necopt. Dupa ce sunt lasate sa se usuce, fructele de mango sunt taiate in felii si apoi se piseaza pentru a se obtine pudra de amchur.

Arborele de mango creste in regiunile tropicale si are o durata de viata lunga, in jurul a 100 de ani. Fructele coapte sunt folosite la prepararea prajitulor sau a sucurilor naturale. Amchurul poate fi utilizat ca ingredient substituent pentru lamaie sau lime si poate fi adaugat la muraturi si sosuri chutney.

Avand o aroma distincta, dulceaga, pudra de mango se foloseste in retele culinare pentru a aduce o savoare acra preparatelor tale, precum lamaia sau otetul. Este cunoscut faptul ca pudra de mango ajuta si la fragezirea carnii. Poate fi folosit cu succes in salate, in combinatie cu soteuri de legume si poate echilibra gustul dulce al mazarii.

  • Sud – estul Asiei
  • pudra de mango
  • mango powder
  • ahmchoor
  • aamchur
  • amchoor
  • proprietati multiple, benefice pentru organismul uman
  • combate durerile, reduce febra
  • imbunatateste respiratia si igiena orala

Cum folosesti amchurul in bucatarie?

In functie de preferinte, fructele de mango pot fi utilizate in bucatarie atat coapte cat si verzi apoi uscate. Gustul acestora poate varia, in functie de gradul de coacere, de la dulce pentru fructele proaspete de mango copt, la acru in pudra de mango ce este obtinuta din fructe de mango verzi.

Pentru a obtine amchurul se indeparteaza samburele fructului, apoi se feliaza, se pune la uscat si se macineaza pana se obtine o pudra cafeniu-deschisa. Textura amchurului este mai slaba decat cea de tamarin si ceva mai subtila.



Fructele coapte de mango se folosesc in prepararea bauturilor naturale ce au un complex bogat de vitamine cat si a retetelor de cocktailuri sau a prajiturilor delicioase. Sunt incluse in dieta de zi cu zi si le regasim in salatele vegetariene sau in retete culinare caraibene. Mai sunt utilizate pentru dulceturi si gemuri dar pot fi deasemenea savurate ca fruct intr-o zi calduroasa de vara.

Amestecat corespunzator cu alte condimente si mirodenii, amchurul iti poate aduce o savoare deosebita atunci cand vrei sa asezonezi legume stir-fry, supe de legume, preparate din orez si curry sau o poti folosi la fragezirea carnii de porc, pui sau peste.

De ce este amchurul important:

Pudra de mango este folosita fragezi carnea in marinade cat si pentru a adauga o savoare racoroasa si pentru a da o tenta usor acrisoara retetelor culinare. Desi se utilizeaza predominant in mancarea provenita din partea de nord a Indiei, daca esti entuziast in incercarea lucrurilor noi poti utiliza fara probleme amchurul si in retetele clasice pe care le cunosti.

Sfaturi practice in folosirea pudrei de mango:

  • adauga amchur in marinatele de carne de porc, pui sau peste impreuna cu alte condimente si amestecuri si lasa-le la marinat pentru 12 ore la frigider
  • presara pudra de mango peste preparatele din peste si orez, pentru a adauga o aroma acrisoara
  • foloseste un amestec de chimion, coriandru, ghimbir, usturoi si amchur, apoi combina cu iaurt proaspat pentru a reliza un dressing delicios si parfumat pentru salata de legume sau sandwich-uri



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este amchurul, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.