Skip to main content

Ce este asafoetida?

Ce este asafoetida si cum o folosesti - Ghid culinar de condimente si mirodenii




Asafoetida este cultivata in Iran si Afghanistan pentru a fi mai apoi exportata in tarile lumii. Planta asafoetida creste pana la 3.5 m inaltime de regula in paduri inalte. Radacinile sale se infig adanc in pamant si cresc viguroase, iar tulpina produce flori galbene.

Toate segmentele plantei prezinta acelasi miros pregnant si distinct de putrefactie. Atunci cand este culeasa, radacina este taiata aproape de sol si elibereaza un lichid laptos de culoare alba ce este apoi uscat pentru a forma rasina. Asafoetida a fost folosita inca din antichitate de romani si indieni.

Gustul initial si aroma nu tocmai placuta a acesteia, de ceapa sau usturoi trecute de termen, nu te imbie sa o folosesti. Odata adaugata in uleiul incins si apoi turnata pe reteta culinara preparata, gustul acesteia se amelioreaza si capata o nuanta de ceapa.

Pentru cei ce nu suporta mirosurile puternice, asafoetida este un condiment de evitat.

  • Iran
  • Afghanistan
  • asafoetida
  • assafetida
  • assafoetida
  • devil’s dung
  • stinking gum
  • antidot natural impotriva afectiunilor respiratorii precum astm, bronsita sau tuse seaca
  • antidot natural impotriva flatulentei

Cum folosesti asafoetida in bucatarie?

Asafoetida este utilizata de regula sub forma de pudra, provine de la guma rasinoasa a plantei Ferula. Atunci cand este proaspata, guma rasinoasa are o culoare alba cu tente si nuante gri, dar capata o culoare galbuie odata cu avansarea timpului.



Este folosita in retetele culinare indiene impreuna cu turmericul in special in zona de Sud si Vest a Indiei, acolo unde se doreste o aroma puternica de ceapa si usturoi in supele vegetariene, mancarea de linte sau chiar si la prepararea muraturilor traditionale indiene. Preparate din peste sau fructe de mare folosesc deasemenea aroma puternica a asafoetidei.

De ce este asafoetida neplacuta:

Asafoetida mai este denumita si masticul persian si are un gust nu tocmai placut. Se obtine prin uscarea rasinii eliberate de planta atunci cand este taiata. Mirosul este si el puternic si nu prea te incanta sa o folosesti in retetele culinare.

Atunci cand este utilizata pentru gatit, aroma puternica urat mirositoare dispare treptat. Daca nu o folosesti corespunzator, asafoetida iti poate strica apetitul atunci cand te pui la masa.

Beneficiile utilizarii asafoetidei:

Asafoetida este utilizata cu succes ca antidot si remediu impotriva flatulentei si poate fi prescrisa persoanelor ce sufera de astm sau bronsita. In Thailanda si India este folosita de asemena pentru imbunatatirea digestiei, sub forma de tinctura.

In secolul 18-19 a fost folosita in tarile vestice pentru a trata ranile abdominale pandemia de influenza spaniola. In timpurile noastre, cercetatorii au descoperit ca radacinile de asafoetida produc un compus antiviral ce s-a dovedit eficient impotriva H1N1.

Sfaturi practice in folosirea asafoetidei:

  • proprietati terapeutice impotriva cancerului, leucemiei, artrozelor
  • anti-septic natural si eficienta sporita impotriva bacterilor
  • ajuta la digestie si arde grasimile
  • bun expectorant cu proprietati anti-oxidante
  • are gust de usturoi si ceapa (ce poate provoca chiar greata daca nu esti obisnuit cu aroma puternica)



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este asafoetida, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.