Skip to main content

Ce este boiaua de ardei?

Ce este boiaua de ardei si cum sa o folosesti?

Boia de ardei iute sau dulce?




Boiaua de ardei sau paprika este un condiment de culoare rosie obtinut prin macinarea ardeiului iute sau dulce uscat, ce este utilizat cu preponderenta in bucataria ungureasca si in cea spaniola, cat si in retetele culinare sud-americane. Boiaua de ardei este folosita pentru a da gust si culoare preparatelor culinare.

Gustul sau poate varia de la dulce la iute si poate fi gasita amestecuri pentru carne sau orez cat si in preparatele vegetale. Boiaua de ardei se mai gaseste si in amestecuri de condimente si poate fi utilizata cu succes intr-o varietate de moduri in bucatarie.

  • America de Sud
  • boia de ardei
  • boia de ardei iute
  • boia de ardei dulce
  • paprika
  • pudra de ardei
  • cantitate ridicata de vitamina C
  • alunga raceala datorita continutului ridicat de antioxidanti
  • mai contine vitamina A, E, vitamine din complexul B

La ce este utilizata boiaua de ardei in bucatarie?

Boia de ardei iute - Ghid de condimente si mirodenii

Boiaua de ardei este asociata des cu preparatele culinare din bucataria ungureasca, indeosebi la papricasul de pui sau gulasul de vita. In Spania, se foloseste la preparatele din scoici si peste, salate racoritoare de vara, oua umplute iar in India se foloseste pentru culoarea sa deosebita pe care o ofera puiului tandoori.



Adauga paprika in preparatele vegetale, orez sau sosuri pentru fripturi deoarece nuanteaza si scoate in evidenta culoarea. Legumele pregatite la gratar sau la cuptor capata o aroma usor dulceaga si dupa caz iute, atunci cand sunt presarate cu boia de ardei in timp ce sunt gatite.

Aroma pudrei de ardei este eliberata cel mai bine atunci cand este amestecata cu putin ulei (vegetal sau de masline), inainte de utilizare.

De ce este boiaua de ardei importanta:

Deoarece are un continut ridicat de zahar, boiaua de ardei se poate arde cu usurinta si poate dobandi un gust amarui daca este adaugata prea devreme in reteta culinara.

Gustul sau dulce-sarat este potrivit pentru a fi utilizat la multe feluri de mancare din carne de pui, cat si preparate culinare din peste. Se regaseste in preparate si amestecuri din carne, branzeturi, paste sau legume, cartofi copti sau prajiti.

Supele, gulasurile si tocanele de legume nu ar fi la fel fara utilizarea acestui condiment deosebit de popular si raspandit in intreaga lume.

Beneficiile oferite de boiaua de ardei:

Atat boiaua de ardei dulce cat si cea de ardei iute contine antioxidanti si are un continut bogat in vitamina A, dar si alte vitamine (C, E, vitamine din complexul B).

Datorita numarului mare de vitamine si proprietati benefice cat si nivelului ridicat de potasiu, ardeiul este una dintre cele mai importante legume ce ar trebui sa faca parte din dieta zilnica.

Potasiul este un mineral necesar sanatatii dar continutul ardeiului are mai contine si zinc, proteine vegetale, fibre, cat si acid folic, potrivit pentru combaterea anemiei.

Prezenta capsaicinei in boiaua de ardei iute, ajuta la eliberarea endorfinelor in si lupta impotriva tumorilor pancreatice, ale prostatei sau al plamanilor, stimuleaza metabolismul sau reduce nivelul de colesterol.

Boiaua de ardei se poate gasi in mai multe variante de iutime:

  • Boia dulce – iutime 0%
  • Boia semi-dulce – iutime 10 – 25%
  • Boia semi-iute – iutime 25 – 45%
  • Boia iute – iutime 45- 70%
  • Boia super-iute – iutime 70 – 100%

 Sfaturi practice:

  • poate fi folosita cu succes intr-o gama variata de preparate culinare
    contine un numar mare de antioxidanti si vitamine
  • are proprietati terapeutice si adauga o aroma placuta sosurilor si salatelor
  • isi pastreaza toate proprietatile, inclusiv dupa macinarea ardeiului uscat
  • boiaua de ardei iute poate fi folosita la combaterea celulitei, ca stimulent digestiv sau afrodiziac



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este boiaua de ardei, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.