Ce este Ienuparul?
Ienuparul, cunoscut si sub numele de Juniperus Communis, este un arbust sau copac de dimensiuni reduse care creste de regula in padurile montane la altitudini variabile in functie de specie. Ienuparul are fructe comestibile si se gaseste cu precadere prin toata Europa, Asia si Africa de Nord, inclusiv in Orientul Mijlociu cat si India, dar este raspandit si in America de Nord si America Centrala.
Fructele ienuparului sunt sub forma unei boabe de culoare maronie sau neagra. Pulpa interioara este albicioasa sau galben-verzuie, iar gustul acestuia este usor dulce-acidulat.
Ienuparul este recunoscut pentru aroma sa unica si caracteristica gustului special si este folosit pentru aromatizarea mancarii cat si pentru a da gust bauturilor si cocktailurilor. Pe langa utilizarea sa din punct de vedere gastronomic, acesta poate fi folosit si in medicina traditionala, avand multiple proprietati benefice organismului uman.
Atentie insa! Nu toate speciile de ienupar sunt comestibile. Anumite specii de ienupar pot fi foarte toxice in special pentru persoanele cu alergii. Cumparati fructe si seminte de ienupar din surse autorizate.