Ce este annato?

Semintele de annato contin antioxidanti si au fost cunoscute inca din antichitate in bucatariile Americii Latine (partea centrala si de sud a continentului american si zona Caraibelor).
Avand forma triunghiulara si culoarea rosu inchis, semintele au o aroma oarecum piperata, cu gust dulce ce prezinta un iz fin de nuscoara. Semintele provin de la o planta ce dezvolta o floare de culoare rozalie, cu un aspect deosebit de atragator.
La maturitate, floarea in forma de inima se deschide si prezinta la vedere cca. 30-50 de seminte cu marimi de 2-4 mm. De-a lungul timpului, annato a fost folosit in retetele traditionale din bucatariile latine sau la prepararea cosmeticelor.
Cum folosesti annato in bucatarie?
Se gasesc in varianta macinata cat si sub forma intreaga sau de uleiuri aromatice. La achizitionarea semintelor intregi, acestea se spala bine inaintea utilizarii si se amesteca direct in mancare, tocanite, sosuri sau orez.
Carnea marinata si sosurile preparate in bucataria Americii de Sud (Peru, Argentina, Bolivia sau Brazilia) folosesc semintele de annato ca si colorant sau potentator de arome. Semintele pot fi prajite in ulei vegetal sau grasime, rezultatul obtinut fiind amestecat cu carnea de frigarui sau cea pentru gratar. In combinatie cu alte mirodenii si condimente, poate fi utilizat ca amestec pentru orez sau poate fi integrat in compozitia sosurilor pentru carne.
Regiunea Yucatanului foloseste semintele intr-un amestec de condimente si mirodenii ce este frecvent utilizat in bucataria locala. Recado are in compozitia sa piper negru boabe, allspice, usturoi si ardei iuti si este folosit cu preponderenta in preparatele culinare din carne de porc, oferind o culoare aurie, caramelizata.
De ce este annato important:
Triburile aztecilor foloseau semintele pentru a picta razboinicii inainte de lupta dar si in ritualurile religioase, atunci cand se inchinau la zei. Annato este un colorant 100% natural.
In timpurile noastre floarea de annato uscata este folosita la prepararea colorantilor alimentari iar semintele sunt utilizate ca si mirodenii.