Skip to main content

Ce este anasonul?




Anasonul se numara printre primele condimente si mirodenii utilizate din cele mai vechi timpuri, atat in bucatarie cat si in medicina naturista.

Originar din Orientul Apropiat, anasonul s-a raspandit ca mirodenie in Egipt initial, apoi in jurul Mediteranei si Europa. Mai este cunoscut si sub numele chimen dulce, anise, aniseed sau sweet cumin.

Semintele de anason au un gust nuantat si usor dulceag, facandu-le potrivite pentru deserturi si ceaiuri aromate. Anasonul este o planta cu inaltimi cuprinse intre 40-60 de cm ce produce niste semninte ovale de culoare cenusie-verzuie cu gust aromat si dulceag.

In functie de pozitionarea lor pe tulpina, frunzele de anason se aseamana cu cele de telina, patrunjel si marar. Anasonul este cunoscut inca din antichitate. Era folosit de romani pentru accelerarea digestiei si improspatarea respiratiei, cat si in alimentatie sau in condimentarea si aromarea bauturilor alcoolice.

  • Orientul Apropiat
  • Egipt
  • chimen dulce
  • anise
  • aniseed
  • sweet cumin
  • ajuta la tratarea tulburarilor digestive
  • contine fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si zinc

Cum folosesti semintele de anason in bucatarie?

Anasonul are caracteristici similare cu cele ale mararului si poate fi folosit cu preponderenta in salate si sosuri, aducand o savoare proaspata si parfumata.

Desi tulpina si florile anasonului sunt comestibile si stimuleaza digestia, in bucatarie se folosesc cu precadere semintele de anason datorita gustului puternic nuantat si aromat.

Poate fi folosit in supe, mancaruri usoare, sosuri, siropuri, prajituri cat si la prepararea biscuitilor. Se combina usor cu mere, carne de vita si porc, caramel, morcovi, ciocolata, coriandru, peste, usturoi, fructe de mare si este folosit pentru a da o aroma desavarsita ceaiurilor. Poate fi utilizat pentru asezonarea carnatilor sau a preparatelor din carne tocata, in special daca esti pasionat de bucataria orientala.



Datorita parfumului sau cu caracter puternic, anasonul mai este folosit si pentru aromarea bauturilor precum raki, ouzo sau pernod.

De ce este anasonul important:

Locul anasonului in retetele de mancare si bautura a fost castigat de multa vreme la nivel global, acesta regasindu-se intr-o varietate de preparate culinare. Anasonul este un condiment important, cu traditie veche si proprietati multiple ce aduce beneficii organismului uman atunci cand este consumat cu moderatie.

Atentie: semintele de anason sunt mirodenii diferite de anasonul stelat iar datorita toxicitatii sporite, nu este recomandat excesul. 

Beneficiile utilizarii semintelor de anason:

Proprietatile aromatice ale anasonului sunt benefice atat in asezonarea retetelor culinare si a bauturilor cat si in medicina naturista. Anasonul reprezinta o sursa excelenta de fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.

Anasonul mai este folosit si la fabricarea a numeroase siropuri contra guturaiului cat si pentru afectiunile si inflamatiile gatului, la aromatizarea altor medicamente si la parfumarea sapunurilor sau a produselor cosmetice.

Semintele de anason sunt utilizate in prepararea infuziilor si a ceaiurilor, ce ajuta la stimularea functiilor pancreatice, antiseptice si digestive.

Sfaturi practice in folosirea semintelor de anason:

  • nu consuma des ceaiuri din anason deoarece semintele acestuia contin toxine
  • fereste-le de conditii de umezeala si lumina si bucura-te de condimente pentru o perioada mai mare
  • este recomandata folosirea cantitatii necesare pentru utilizarea rapida, semintele de anason pastrandu-se mai bine intregi.
  • nu este indicat consumul pe durata sarcinii si alaptarii
    tinctura de anason realizata din seminte ajuta la tratarea tulburarilor digestive
  • pot fi macinate si folosite pentru aromatizarea cocktailurilor si bauturilor alcoolice
  • pastreaza anasonul sub forma de seminte intregi in recipiente ermetice, cu capac in incaperi aerisite, fara umezeala pentru a evita mucegairea
  • semintele pisate isi pierd destul de repede savoarea, fiind recomandata folosirea cantitatii necesare pentru macinare
  • gustul dulce si picant combinat cu aroma racoritoare ofera anasonului o gama variata de utilizari in patiserie, panificatie sau cofetarie



DISCLAIMER

Aceasta postare despre ce este anasonul, are scop informativ asupra beneficiilor si utilizarilor condimentului. Nu trebuie sa fie folosita ca inlocuitor pentru diagnosticul sau tratamentul de expertiza! Nu uita sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua orice decizie legata de sanatate sau pentru o anumita afectiune medicala.