Skip to main content

Organizarea dulapului de mirodenii si condimente in 3 pasi




O bucatarie bine organizata este visul oricarui bucatar, inclusiv atunci cand vine vorba de dulapul de mirodenii si condimente. Pentru a putea gati cu usurinta, este necesar sa fii organizat iar condimentele si mirodeniile sa fie corespunzator etichetate si aranjate pentru a fi la indemana atunci cand te pregatesti sa te apuci de gatit.

Accesul facil, etichetarea corecta si datarea recipientelor pentru condimente si mirodenii se poate realiza simplu. Pastrează o bucatărie curata, organizand dulapul de mirodenii si condimente.

Pasul 1: Decide ce mirodenii si condimente pastrezi si ce trebuie sa arunci

Ai ajuns in fata dulapului cu condimente si l-ai deschis. Ai constatat cu stupoare ca ai condimente si mirodenii expirate sau vechi de cand era bunica tanara. Spatiul este total neadecvat pentru un bucatar gurmand si dornic de experimente ca tine.

E timpul sa faci o schimbare. Unele din condimente si mirodenii inca isi fac simtita prezenta prin aroma, dar stii ca trebuie sa faci o selectie. Cleaning time! 🙂

Poti incepe prin a arunca majoritatea condimentelor si mirodeniilor mai vechi de 2 ani, dupa ce te asiguri ca acestea si-au pierdut aroma si culoarea. Apoi arunca-le pe cele care prezinta semne de umezeala, sau au fost desfacute pentru o perioada indelungata de timp. Pentru ca de azi inainte vei fi organizat!

Pentru a putea fi sigur de prospetimea si datele de valabilitate ale condimentelor sau mirodeniilor, foloseste etichete si scrie data de achizitionare. Asadar, te vei asigura de calitatea si savoarea acestora si vei putea avea controlul asupra utilizarii lor.

Pasul 2: Sorteaza mirodeniile si condimentele dupa tipul de utilizare



Condimentele si mirodeniile se separa in general dupa tipul de utilizare. Cele folosite pentru gatit si preparare sunt de regula diferite fata de cele ce sunt necesare la copt. Patrunjelul, mararul, busuiocul si coriandrul uscat il vei folosi de regula pentru gatitul tocanitelor, salatelor, sosurilor, sau la garnituri diverse pe cand praful de copt, scortisoara, ienibaharul sau nucsoara le vei folosi cu preponderenta in prepararea dulciurilor si a produselor de panificatie sau deserturi.

In cazul in care spatiul iti permite, iar numarul de condimente pe care il detii este considerabil, separa mirodeniile si condimentele pentru gatit de cele pentru copt, panificatie sau esente aromate.

Pasul 3: Identifica spatiul cel mai potrivit pentru stocarea condimentelor. 

Indiferent de marimea bucatariei sau a suprafetelor de depozitare, in general condimentele sunt pozitionate dupa tipul lor de utilizare. Poti incerca amplasarea acestora cat mai aproape de locul in care sunt utilizate dar evitand expunerea acestora la raze solare, caldura sau umiditate. Daca spatiul iti permite si ai un dulap alaturat aragazului, ai gasit spatiul perfect. Dulapurile superioare sau sertarele pot fi o alta alternativa de luat in considerare.




Magazin Condimente

Revista online de condimente si mirodenii. Retete culinare si articole despre pasiunea gatitului cat si un ghid complet al celor mai raspandite si populare condimente ale lumii. Povesti culinare si o lume plina de savoare.

Leave a Reply