Skip to main content

Ce durata de viata au condimentele si mirodeniile?




Durata de viata sau termenul de valabilitate a fiecarei mirodenii sau condiment este diferita, indiferent de conditiile in care acestea sunt depozitate. Atunci cand achizitionezi condimente si mirodenii, verifica prospetimea acestora in functie de mirosul caracteristic, culoare sau aroma.

Durata de viata difera in functie de tipul acesteia, fie ca vorbim de radacini, tulpini, seminte sau fructe uscate. Condimentele si mirodeniile ce au fost expuse la aer pentru o perioada indelungata, precum condimentele macinate, au tendinta sa isi piarda caracteristicile aromatice intr-un timp mai scurt decat cele intregi.

Recomandam folosirea condimentelor intregi si macinarea acestora la utilizare in prepararea retetelor culinare.

Codimente, mirodenii si ierburi aromatice intregi:
Frunze si flori – pana la 1 an
Seminte si coaja – pana la 3 ani
Radacini – peste 4 ani

Codimente, mirodenii si ierburi aromatice macinate:

Frunze si flori – 6 luni
Seminte si coaja – 9 luni
Radacini – pana la 1 an

Cum stocam mirodeniile si condimentele?

Majoritatea persoanelor folosesc pentru stocarea mirodeniilor, dulapuri sau rafturi pentru condimente ce sunt pozitionate deasupra sau in jurul aparatelor de gatit. Acest lucru duce la deteriorarea mai rapida a calitatii si prospetimii acestora.



In schimb, condimentele si mirodeniile stocate intr-un loc intunecat si racoros vor avea o durata de viata indelungata si prospetimea acestora se va pastra pentru o perioada mai mare de timp. Stocheaza ierburile uscate si mirodeniile in recipiente inchise precum borcane de sticla (de preferabil inchise la culoare), containere de plastic sau cutii, pentru a le proteja de umiditate si pentru a pastra uleiurile ce ofera condimentelor savoarea si aroma.

Condimentele de culoare rosie precum piperul, pudra de chili sau paprika pot fi puse la frigider in borcane etanse. Fara permiterea oxigenul sau umezelii, mirodeniile se pastreaza intr-o stare buna, dar tine cont ca fluctuatiile de temperatura pot produce condens si pot cauza umezirea acestora.

Stocarea potrivita va duce la imbunatatirea prospetimii mirodeniilor si condimentelor macinate cu pana la 1 an, in timp ce unele mirodenii de forma intreaga pot avea o durata de viata de pana la 4-5 ani.




Magazin Condimente

Revista online de condimente si mirodenii. Retete culinare si articole despre pasiunea gatitului cat si un ghid complet al celor mai raspandite si populare condimente ale lumii. Povesti culinare si o lume plina de savoare.

Leave a Reply