Folosirea ierburilor aromatice si a condimentelor in retetele culinare

Cum folosim condimentele, mirodeniile si ierburile aromatice in bucatarie?




Condimentele si ierburile aromatice pot avea multe utilizari in bucataria moderna. Avand origine vegetala fara a detine valoare nutritiva, mirodeniile se folosesc in alimentatia omului de secole. De-a lungul timpului acestea au devenit atractia principala a felurilor de mancare si a bauturilor datorita texturii si aromelor deosebite pe care le aduc in farfuriile si paharele noastre.

Mirodeniile si ierburile aromatice pot fi folosite dupa bunul plac al fiecaruia, in functie de gust si preferinte. Nu exista o versiune corecta sau fixa in utilizarea acestora, singurul arbitru ce poate decide fiind tu. Atunci cand experimentezi cu condimente si mirodenii noi, ce nu au mai fost incercate pana acum, familiarizeaza-te cu mirosul si gustul acestora.

Daca mirosul este delicat si fin, iar gustul usor aromat si parfumat, poti fi indraznet atunci cand dozezi reteta la care lucrezi. Atunci cand mirosul mirodeniei este intepator si puternic, incearca sa fii mai rezervat in special atunci cand o folosesti pentru prima data, utilizand o cantitate mai mica in asezonare.

Utilizarea ierburilor aromatice si a verdeturilor

Majoritatea ierburilor aromatice pot fi utilizate atat uscate cat si verzi, in orice tip de preparat culinar. Ierburile aromatice sunt considerate ca fiind frunzele si partile verzi ale unei plante aromatice – semintele, tulpina sau radacinile fiind considerate mirodenii sau condimente. Exista si cateva plante ce sunt considerate atat condimente cat si ierburi aromatice.



Ierburile proaspete sunt delicioase impreuna cu garniturile si salatele, acolo unde isi lasa o impresie aromatica distincta. Avand o calitate aromatica deosebita, ierburile proaspete sunt excelente si cu sote-uri, sosuri si asezonarea fripturii, dar sunt potrivite si pentru a fi maruntite si amestecate in piureuri sau in amestecuri de orez.

Verdeturi si ierburi aromatice des utilizate in retete culinare

Care sunt cele mai des utilizate ierburi aromatice in bucatarie?
Verdeata nu trebuie sa lipseasca in preparatele din carne, in sosuri sau ciorbe. Preparatele fara verdeturi sunt sarace in gust si arome, neavand parte de textura distincta pe care acestea le ofera.

Ierburile aromatice uscate sunt cel mai bine utilizate atunci cand folosesti ulei, unt sau grasime pentru gatit. Plantele uscate fac infuzie cu lichidul in care gatesti si elibereaza aromele. Asigura-te ca atunci cand vei asezona preparatele, sa zdrobesti in palma ierburile uscate pentru a trezi aromele.

Busuioc – iarba aromatica proaspata ce poate fi gasita intr-o gama diversificata si variata. Predomina utilizarea variantei de busuioc dulce ce poate fi tocat si maruntit sau poate fi folosit sub forma de frunza intreaga. Busuiocul este foarte aromat, si ofera un gust dulce-intens. Il recomandam cu pesto, marinate pentru carne de porc, vita, peste, paste si pizza sau presarat in sandwich-uri.

Marar – avand un miros si o aroma intepatoare mararul este utilizat in multe retete traditionale romanesti si occidentale. Mararul este excelent atunci cand este proaspat si se potriveste de minune in chiftelute, ciorba de perisoare, sosuri si salate. Retetele bazate pe carne de peste, cartofi sau cele ce contin lamaie ori otet in componenta lor sunt potrivite de asemenea pentru asezonarea cu marar.

Menta – avand o aroma puternica, menta se regaseste in variante si forme diverse. Unele sunt dulci si intepatoare, altele au un gust fin usor lamaios, dar majoritatea au o aroma condimentata. Menta proaspata este de preferat intotdeauna in locul celei uscate, deoarece variantei uscate ii lipseste prospetimea si savoarea pe care menta o incoporeaza. Se creste foarte usor, avand nevoie de ingrijire minima. Poate fi utilizata in diverse moduri, de la preparate din carne de vita sau oaie pana la hummus, ciocolata, bauturi alcoolice sau ceaiuri, salate ori fasole.

Oregano – isi gaseste utilizarea in retetele mediteraneene bazate pe carne de miel, in salatele cu branza si masline sau in salatele vegetariene. Folosit cu preponderenta in bucatariile grecesti si italiene oregano ofera un gust aromatic nuantat iar in compozitia sa aduce putin cu thyme-ul. Poti presara oregano pe salatele de legume, pizza, paste, sandwich-uri sau il poti utiliza in marinatele cu vin. In varianta uscata, oregano isi pierde din aroma proaspata si din nuanta.

Patrunjel – reprezinta una dintre cele mai raspandite si mai des utilizate ierburi aromatice din lume. Are un gust foarte proaspat si merge foarte bine cu retele condimentate sau cele bazate pe carne. Este folosit deasemenea in majoritatea sosurilor, tocanitelor, ciorbelor sau a supelor. Sosurile de rosii in combinatie cu usturoi si patrunjel pot fi un deliciu pentru carnea de porc si vita.

Utilizarea ierburilor aromatice si a condimentelor in preparate

Ierburi aromatice, mirodenii si condimente pentru carne, supe si branzeturi
Pentru carnea de vita – piper, busuioc, frunze dafin, chili, cilantro, curry, usturoi, ceapa, maghiran, boabe de mustar, oregano, patrunjel, marar, rozmarin, salvie, tarhon, thyme, cimbru, herbs du provence

Pentru carnea de miel – busuioc, foi de dafin, sortisoara, coriandru, cimbru, curry, marar, patrunjel, maghiran, menta, oregano, ras el hanout, rozmarin, ienibahar, paprika, nucsoara, cuisoare,

Pentru carnea de pui – piper, ienibahar, busuioc, foi de dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenicul, usturoi, ghimbir, lemongrass, anason stelat, sumac, rozmarin, patrunjel verde, boabe mustar, sofran, tarhon, thyme, paprika, salvie, herbs du provence

Pentru peste – anason, busuioc, frunze de dafin, piper rosu, piper negru, curry, fenicul, usturoi, ghimbir, oregano, marar, patrunjel verde, rozmarin, thyme, sofran, anason stelat, zatar, tarhon, salvie, ienibahar, herbs du provence, nucsoara

Pentru ciorbe si supe – patrunjel, busuioc, leustean, piper negru, piper rosu, curry, chili, usturoi, maghiran, rozmarin, marar, anason stelat, thyme, chimen, arpagic, herbs du provence, hrean

Pentru oua – busuioc, hasmatuchi, arpagic, ghimbir, marar, patrunjel, maghiran, ienibahar, oregano, paprika, piper rosu si negru, thyme, tarhon, herbs du provence

Pentru branzeturi si cascaval – busuioc, seminte de telina, chimen, chili, coriandru, chimen, marar, usturoi, hrean, menta, boabe mustar, scortisoara, nucsoara, piper alb, piper rosu, piper negru, patrunjel, tarhon, thyme

Ierburi aromatice, mirodenii si condimente utilizate pentru legume, salate si dressing-uri

Broccoli – foloseste maghiran, oregano, tarhon, usturoi, zeama de lamaie
Cartofi – cimbru, marar, patrunjel verde, busuioc, maghiran, rozmarin, dafin, sofran, ceapa verde, usturoi, chimen, hasmatuchi, arpagic, paprika
Castraveti – marar, busuioc, tarhon, usturoi
Ceapa – cimbru, busuioc, oregano, sofran
Conopida – marar, rozmarin, tarhon
Dovlecel – marar, busuioc, oregano, sofran
Fasole boabe – patrunjel verde, foaie de dafin, marar, oregano, ceapa verde, menta, sofran, busuioc, cimbru, chimen, piper, salvie, thyme
Fasole verde – marar, foaie dafin, oregano, busuioc, patrunjel, rozmarin, cimbru, chimen, thyme
Linte – busuioc, foaie de dafin, cimbru, sofran, maghiran
Mazare – marar, busuioc, oregano, foaie de dafin, sofran, menta, patrunjel verde
Naut – busuioc, rozmarin, foaie de dafin, sofran
Rosii – busuioc, oregano, marar, foaie de dafin, patrunjel verde, salvie, sofran, scortisoara, chili, fenicul, tarhon, thyme, telina
Sfecla – busuioc, dafin, tarhon, marar, cimbru
Spanac – marar, oregano, rozmarin, tarhon, cimbru
Varza – marar, cimbru, tarhon, foaie de dafin, sofran
Varza de Bruxelles – busuioc, marar, cimbru
Salata si dressing-uri – busuioc, patrunjel, marar, oregano, usturoi, fenicul, menta, oregano, rozmarin, sumac, tarhon, thyme, salvie, ienibahar, piper alb, piper rosu, piper negru, sofran, curry, scortisoara, foi dafin, cimbru, 5 spice, ghimbir

Ierburi aromatice, mirodenii si condimente utilizate pentru produse de panificatie, dulciuri si fructe

Pentru produse de panificatie – anason, busuioc, cardamom, coriandru, marar, usturoi, oregano, seminte de mac, rozmarin, sofran, thyme
Pentru dulciuri – angelica, anason, cardamom, scortisoara, nuscoara, fenicul, ghimbir, nucsoara, menta, rozmarin sau anason stelat, ienibahar
Pentru fructe – ienibahar, anason stelat, anason, cardamom, 5 spice, scortisoara, nucsoara, ghimbir, menta sau coriandru

Incearca, experimenteaza, simte si gusta. Lasa-te cuprins de aromele si texturile condimentelor si mirodeniilor si adauga savoare si deliciu in viata ta. Totodata gusta mancarea in timp ce prepari si gatesti, deoarece tendinta sa utilizezi mai multe ierburi sau verdeturi este mai mare. Patrunjelul, leusteanul, mararul, oregano, salvia si rozmarinul isi pierd din volum atunci cand sunt uscate.




Magazin Condimente

Magazin Condimente

Revista online de condimente si mirodenii. Retete culinare si articole despre pasiunea gatitului cat si un ghid complet al celor mai raspandite si populare condimente ale lumii. Povesti culinare si o lume plina de savoare.

Leave a Reply

Shares